Stranutul

Stranutul
Stranutul sau sternutatia este o expulzie semi-automata, convulsiva a aerului din plamini prin nas si gura, determinate de obicei de particulele straine care irita mucoasa nazala. Stranutul elimina aerul fortat prin gura si nas intr-o actiune exploziva, spasmodica si involuntara. Stranutul este probabil legat de expunerea la o lumina stralucitoare brusca, o scadere brusca a temperaturii, un vint rece, un stomac preaplin sau o infectie virala, putind avea ca rezultat raspindirea bolii.

Stranutul este un mecanism de protectie al corpului impotriva bacteriilor si a virusurilor. Functia stranutului este de a expectora mucusul cu particule straine sau iritanti si de a curata cavitatea nazala. In timpul unui stranut, palatul moale si uvula se deprima, in timp ce partea posterioara a limbii se ridica si inchide partial trecerea spre gura pentru ca aerul ejectat din plamini sa fie eliminat prin nas. Deoarece inchiderea gurii este partiala, o cantitate considerabila de aer este de obicei expulzata de asemenea pe gura. Forta si extinderea expulziei aerului pe nas variaza.

Pneumologie în Austria
Diagnosticarea și tratamentul minim invaziv al cancerului de plămân
Tehnici performante și abodare interdisciplinară în spitale de top din Austria. Consiliere în limba română.

Mecanismul general al stranutului:

Stranutul apare de obicei cind particulele straine sau unii stimulanti externi trec de firele de par nazale si ajung la mucoasa nazala. Acestia declanseaza eliberarea de histamine, care irita terminatiile nervoase din nas, rezultind trimiterea de semnale la creier pentru a initia stranutul prin reteaua nervului trigeminal. Creierul asociaza apoi semnalul initial, activeaza muschii faringieni si traheali si creeaza o deschidere larga a cavitatilor nazala si orala, cu o eliminare puternica a aerului si a bioparticulelor. Natura puternica a stranutului este atribuita implicarii numeroaselor organe din partea superioara a corpului, fiind un raspuns reflex implicind fata, gitul si muschii toracici. Stranutul este declansat si de stimularea nervului sinusal cauzata de congestia nazala si alergii. Alti stimuli in afara de particulele straine iritative, alergiile sau unele boli, se numara si expunerea brusca la lumina stralucitoare – conditie cunoscuta drept reflex fotic de stranut. Un factor declansator rar, observant la unii oameni este stomacul preaplin imediat dupa o masa copioasa. Acest fenomen este cunoscut drept snatiatie si este privit ca o tulburare medicala cu componenta genetica si transmitere dominanta.

Stranutul nu poate apare in timpul somnului datorita atoniei REM-un status al corpului in care neuronii motori nu sunt stimulati, iar reflexele nu sunt transmise creierului. Stimuli externi suficient de puternici totusi pot trezi o persoana din somn pentru a stranuta, desi orice stranut dupa aceasta perioada are loc intr-un status partial treaz.

Reflexul stranutului implica contractia unui numar de diferiti muschi si grupe musculare din corp, de obicei incluzind pleoapele. Totusi, credinta comuna ca nu se poate stranuta cu ochii deschisi este incorecta.

Epidemiologie

Desi in general fara efecte adverse la oamenii sanatosi, stranutul raspindeste boala prin aerosolii infectiosi, variind de la 0,5 pina la 5 microm, putind fi produse pina la 40.000 de picaturi intr-un stranut. Pentru a reduce posibilitatea de a raspindi boala (cum este gripa) mina sau o batista trebuie tinute in fata gurii si a nasului in timpul stranutului.

Cauzele stranutului

Stranutul poate avea o multime de cauze diferite. Cele mai comune sunt racelile si alergiile (rinita), alaturi de reflexul fotic de stranut (sindrom ACHOO) sau stranutul ca raspuns la expunerea brusca la lumina. Dar exista si alti factori declansatori, mai putin cunoscuti:
- stimularea fizica a nervului trigeminal printr-o pana, un fir de praf sau un inspir de capsaicina
- patologiile sistemului nervos central: stranutul a fost asociat cu sindromul medular lateral care debuteaza cu stranut masiv care poate lacera artera vertebrala si preveni circulatia singelui la maduva laterala, ducind la o intreaga paleta de simptome neplacute, dintre care persoana nu mai poate stranuta, alte patologii cuprind anumite tipuri de epilepsii, in care stranutul poate prezice debutul unei convulsii
- stranutul psihogenic este un tip de stranut convulsive, cu ochii deschisi, poate avea o durata de aproape doua luni, raspund cel mai bine la vorbit si terapia comportamentala
- snatiation reflex este o conditie rara in care oamenii stranuta cind stomacul este plin, printr-o combinatie dintre stranut si satietate
- stranutul la ideatie sexuala sau orgasm, este foarte rar, stranutul si excitarea sexuala a fost documentata inca din secolul 19; exista cazuri raportate de persoane care stranuta imediat dupa orgasm.

Prevenirea stranutului

Exemple de tehnici de prevenire a stranutului cuprind:
- expirul profund al aerului din plamini care altfel va fi folosit pentru a stranuta
- tinerea respiratiei numarind pina la 10 si ciupind usor virful nasului pentru citeva secunde
- o alta metoda eficienta este de a lipi virful limbii de cerul gurii chiar inainte de a stranuta, senzatia imperioasa de a stranuta va dispare.

Metodele dovedite a reduce frecventa stranutului necesita reducerea interactiunii cu iritantii, cum este pastrarea animalelor in afara casei sau evitarea contactului cu acestea; inlaturarea frecventa a prafului si a mizeriilor printr-o curatenie adecvata; inlocuirea filtrelor pentru fum, utilizarea dispozitivelor de filtrare si umidifiere a aerului si evitarea zonelor industriale si agricole. Pentru unii oameni totusi, stranutul este un act placut pe care nu doresc sa il previna.

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce ne face să strănutăm?
  • Modul în care epilepsia și medicamentele pentru migrenă cauzează malformații congenitale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum