Mierea proaspătă are un efect antibacterian mai puternic

©

Autor:

Mierea proaspătă are un efect antibacterian mai puternic
Cercetătorii au investigat modul în care timpul de depozitare influențează activitatea antibacteriană a mierii, descoperind că patru varietăți de miere din Ungaria își pierd parțial eficacitatea în lupta împotriva infecțiilor respiratorii când sunt stocate pe perioade lungi. Studiul, publicat în Scientific Reports, subliniază relevanța mierii ca tratament potențial împotriva biofilmelor bacteriene, care sunt adesea implicate în infecții rezistente la tratamentele convenționale.
Mierea conține oxidază de glucoză, o enzimă ce generează peroxid de hidrogen (H2O2), un agent antibacterian puternic. Cu toate acestea, activitatea acestei enzime scade odată cu depozitarea, reducând astfel efectul antibacterian al mierii. De exemplu, mierea de tei și de floarea-soarelui a demonstrat un efect inhibitor mai puternic asupra biofilmurilor comparativ cu celelalte varietăți testate, dar activitatea lor antibacteriană a scăzut semnificativ după un an de depozitare.

Studiul a evaluat caracteristicile fizice și chimice ale mierii, observând că culoarea mierii se întunecă în timpul depozitării, un fenomen observat cel mai evident la mierea de floarea-soarelui. De asemenea, au fost măsurate concentrațiile minime inhibitorii și concentrațiile minime bactericide, alături de utilizarea microscopiei electronice pentru a examina efectul mierii asupra membranelor biofilmelor.

Rezultatele indică faptul că mierea de tei a avut cele mai puternice efecte de degradare a membranelor, menținând o activitate semnificativă chiar și după un an de depozitare. În contrast, mierea de salcâm a avut efectul antibacterian cel mai scăzut. Efectul antibacterian a fost mai puternic împotriva tulpinilor de Hemophilus și mai slab împotriva Pseudomonas aeruginosa.

Aceste descoperiri subliniază potențialul mierii în tratamentul infecțiilor, dar și necesitatea de a considera efectul timpului de depozitare asupra proprietăților sale antibacteriene. Acest studiu deschide calea pentru cercetări suplimentare privind optimizarea utilizării mierii în scopuri medicale, având în vedere variațiile sale de eficacitate în funcție de tip și de timpul de depozitare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-05-2024 | creare: 09-05-2024 | Vizite: 199
Bibliografie
Freshness matters: Study finds newer honey packs a stronger antibacterial punch, link: https://www.news-medical.net/news/20240508/Freshness-matters-Study-finds-newer-honey-packs-a-stronger-antibacterial-punch.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mierea de albine - tipuri, beneficii, recomandări
  • E ok să pui miere de albine în băuturile fierbinți?
  • Mierea îmbunătățește sănătatea cardiacă și metabolică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum