Mii de porci vaccinati impotriva pestei porcine

Data publicării: 30-11--0001

Peste 18.000 de porci din Insula Mare si Insula Mica a Brailei au fost vaccinati impotriva pestei porcine, boala care a fost depistata in judetul Braila in urma cu trei saptamani, transmite corespondentul ROMPRES.
    Potrivit sefului Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Braila, Gicu Dragan, pana in prezent, s-a finalizat vaccinarea a 16.844 de porci din 11 localitati, precum si a 1.492 de porci semisalbatici din Parcul Natural Balta Mica a Brailei.
    In zona, a fost instituita carantina de gradul doi, iar, pentru interzicerea circulatiei tuturor animalelor spre si dinspre insula, s-au stabilit puncte de paza ale jandarmeriei si politiei la trecere cu bacul si in dreptul localitatilor din Insula Mare a Brailei.
    De asemenea, se afla in derulare campania de popularizare si constientizare a cetatenilor privind pericolul aparitiei pestei porcine clasice si se asigura in continuare monitorizarea actiunilor ce se desfasoara pentru prevenirea si combaterea influentei bolii.
    La randul sau, primarul comunei Marasu, din Insula Mare a Brailei, Nicolea Nitescu, a declarat, luni, ca exista riscul ca porcii sa treaca Dunare inot si sa ajunga pe celalalt mal, in Insula Mica a Brailei, si invers, in cautare de hrana, iar boala sa se transmita de la un animal la altul.
    Autoritatile sanitar veterinare brailene au intrat in alerta pe 9 octombrie, cand s-a confirmat existenta pestei porcine la trei purcei gasiti morti in Insula Mica a Brailei.
    Insula Mica a Brailei, rezervatie naturala unde se poate ajunge doar cu barca, cuprinde sapte insule si ostroave mari, ce insumeaza 152 de kilometri patrati, intinzandu-se de la Braila pana la podul peste Dunare, de la Giurgeni - Vadul Oii.
    Caracteristice acestei zone sunt bratele Dunarii care inconjoara Balta Mica a Brailei, canalele marginite de siruri de salcii, lacurile partial acoperite de vegetatie acvatica si inconjurate de stuf, papura si asociatiile vegetale forestiere, pajistile de lunca, padurile de lunca.
    Din totalul speciilor de pasari identificate aici, peste 40 se afla pe lista Directivei Pasari si 34 specii se afla pe lista Conventiei de la Berna.
Sursa: Rompres, Vizualizari 2080
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.