Mit: Nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației

©

Autor:

Mit: Nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației

FALS

Una din cele mai comune întrebări legate de concepție și sarcină este reprezentată de posibilitatea de a rămâne însărcinată în timpul menstruației. Răspunsul la această întrebare este cunoscut, însă necesită explicații suplimentare, care să clarifice și să detalieze evenimentele care au loc în timpul ciclului menstrual.

Concepția are loc atunci când spermatozoidul viabil întâlnește ovulul la nivelul trompei uterine, rezultând fecundarea ovulului. De obicei, implantarea ovulului fecundat are loc în zilele 6-12 după ovulație (care poate coincide cu momentul fecundării), proces care poate fi însoțit de sângerări mai mult sau mai puțin abundente, acestea fiind confundate în anumite cazuri cu debutul menstruației. (1, 2)

Concepția în timpul menstruației este posibilă, însă, pentru a avea loc, este necesară întrunirea mai multor factori; astfel, variabilele care influențează posibilitatea ca femeile să rămână însărcinate în timpul menstruației sunt reprezentate de:

1. Ciclul menstrual

Ciclul menstrual are rolul de a pregăti organismul femeii pentru o eventuală sarcină și are la bază secreția ciclică a hormonilor sexuali feminini, reprezentați de estrogeni și progesteron. Dacă fecundația nu a avut loc, nivelul de progesteron scade rapid, ducând la desprinderea mucoasei uterine și apariția menstruației.


Durata unui ciclu menstrual considerată a fi în limite normale este cuprinsă între 24 și 38 zile. În același timp, de foarte multe ori, durata acestuia este încadrată în limitele normale, însă variază, unele femei având un ciclu menstrual neregulat. Uneori, ovulația poate fi însoțită de o ușoară sângerare (ovulation spotting), care, poate fi întâlnită fiziologic la unele femei. Această sângerare poate fi confundată cu debutul menstrației, mai ales în rândul femeilor care au sau se cunosc să fi avut în trecut ciclul menstrual neregulat. (1, 3)

2. Ovulația

Ovulația poate varia în funcție de mulți factori, inclusiv durata ciclului menstrual; spre exemplu, la o durată a ciclului menstrual de 35 zile, ovulația este cel mai probabil să aibă loc în zilele 19-25, în timp ce o durată de 23 zile a ciclului menstrual corespunde apariției ovulației în zilele 7-13. (4)

Alți factori care influențează ovulația și determină un ciclu ovarian neregulat sunt: vârsta înaintată, aportul exogen de hormoni sexuali, un indice de masă corporală (IMC) sub sau peste normal, tulburări de somn (insomnia) și afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice sau endometrioza. (5)

3. Viabilitatea spermatozoizilor și fecundabilitatea ovulului

Spermatozoizii își păstrează viabilitatea între 2 și 5 zile după contactul sexual. Așadar, dacă acesta a avut loc în ultimele zile ale menstruației, sarcina este posibilă în contextul unei ovulații timpurii. De asemenea, pentru realizarea fecundării nu este neapărat necesar ca momentul în care contactul sexual a avut loc să coincidă cu ovulația, întrucât ovulul poate fi fecundabil până la 24 ore după expulzarea acestuia din ovar. (1, 2, 3, 4)

În concluzie, este posibil, dar, în același timp, improbabil ca o femeie să rămână însărcinată în timpul menstruației. Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca, pentru siguranță, cuplurile să apeleze la măsuri de contracepție indiferent de perioadă.


Data actualizare: 30-07-2019 | creare: 30-07-2019 | Vizite: 116696
Bibliografie
1. Kubik, Carolyn, and BabyCenter Medical Advisory Board, “Can You Get Pregnant during Your Period?” BabyCenter, link: https://www.babycenter.com/404_can-you-get-pregnant-during-your-period_1460117.bc
2. “Ovulation - Understanding Ovulation Cycles.” American Pregnancy Association, 14 May 2019, link: https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/understanding-ovulation/
3. Dresden, Danielle. “Can You Get Pregnant on or around Your Period?” Medical News Today, MediLexicon International, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324829.php
4. ”How can I avoid pregnangy?” NHS Choices, NHS, link: https://www.nhs.uk/conditions/contraception/how-can-i-avoid-pregnancy/
5. “What Can Affect Ovulation?” Extend Fertility , link: https://extendfertility.com/blog/what-can-affect-ovulation
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: