Modificările duratei ciclului menstrual înainte de menopauză pot prezice riscul bolilor de inimă

©

Autor:

Modificările duratei ciclului menstrual înainte de menopauză pot prezice riscul bolilor de inimă
Modificările lungimii ciclului menstrual în timpul tranziției menopauzei ar putea oferi indicii despre riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă, potrivit unui nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh.
Femeile care au avut lungimi de ciclu stabile în timpul tranziției către menopauză au prezentat riscuri mai mari de boli cardiovasculare, comparativ cu femeile al căror ciclu menstrual a devenit mai lung cu doi ani înainte de menopauză.

„Boala cardiovasculară este principala cauză de deces la nivel global în rândul femeilor, iar riscul crește semnificativ după vârsta mijlocie, motiv pentru care credem că menopauza ar putea contribui la această boală”, a declarat autorul principal Samar El Khoudary, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea din Pittsburgh.

Durata medie a unui ciclu menstrual este de aproximativ 28 de zile, dar aceasta poate varia foarte mult în rândul femeilor. Femeile cu cicluri scurte frecvente petrec mai mult timp cu niveluri ridicate de estrogen comparativ cu cei cu cicluri lungi mai puține, iar această variație a nivelurilor hormonale ar putea explica de ce ciclurile lungi și neregulate din timpul anilor de reproducere au fost legate de boli cardiovasculare, cancer de sân, osteoporoză și alte afecțiuni.

El Khoudary și echipa ei s-au întrebat dacă modificările în lungimea ciclului în timpul tranziției menopauzei ar putea prezice, de asemenea, sănătatea cardiovasculară pe termen lung. În studiu au fost incluse peste 425 de femei cu vârsta cuprinsă între 45 și 52 de ani. Cercetătorii au colectat date despre ciclul menstrual pe parcursul tranziției menopauzei și au evaluat riscul cardiovascular după menopauză prin măsurarea rigidității arteriale sau a grosimii arterelor.

Cercetătorii au remarcat trei traiectorii distincte în lungimea ciclului menstrual în timpul tranziției menopauzei. Aproximativ 62% dintre participanți au avut cicluri stabile care nu s-au schimbat semnificativ înainte de menopauză, în timp ce aproximativ 16% și 22% au cunoscut o creștere timpurie sau târzie.

Comparativ cu femeile cu cicluri stabile, cele din grupul de creștere târzie au avut măsuri semnificativ mai favorabile ale durității și grosimii arterelor, indicând un risc mai mic de boli cardiovasculare. Femeile din grupul de creștere timpurie au avut cele mai slabe măsuri ale sănătății arterelor. „Femeile au traiectorii diferite ale ciclului menstrual în timpul tranziției menopauzei, iar această traiectorie pare a fi un marker al sănătății vasculare”, a spus El Khoudary.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-10-2021 | creare: 15-10-2021 | Vizite: 681
Bibliografie
Changes in menstrual cycle length before menopause may predict risk of heart disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211013080905.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum