Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei

©

Autor:

Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei
Femeile care sunt afectate de migrene au un risc relativ crescut de a dezvolta pe parcursul vieții boli cardiovasculare, comparativ cu cele care nu prezintă aceste tulburări, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal.

Conform Asociației Profesionale a Neurologilor din Germania, durerile de cap de tip migrenă prezintă o prevalență ridicată la nivelul populației generale și afectează 1 din 5 femei.

Deși a fost remarcată o asociere între migrene și riscul crescut pentru accident vascular cerebral, nu a fost stabilită până în momentul de față relația dintre riscul de boală și mortalitate cardiovasculară și migrene. În acest scop au fost analizate datele colectate de la 115,000 femei care au participat la Nurses' Health Study II.

Participantele au avut vârsta cuprinsă între 25 și 42 de ani la înscrierea în studiu. Acestea nu prezentau afecțiuni cardiovasculare, iar 17,531 (peste 15%) dintre acestea au prezentat un diagnostic clinic de migrenă. Între anii 1989 și 2011 au fost raportate 1,329 evenimente cardiovasculare, dintre care 223 s-au soldat cu decese.

Conform analizei, riscul de a dezvolta un eveniment cardiovascular a fost cu 50% mai crescut în rândul femeilor diagnosticate cu migrenă, comparativ cu cele care nu prezentau această afecțiune. Mai exact, riscul pentru infarct miocardic a fost mai mare cu 39% în rândul femeilor afectate de migrene, riscul de a avea un accident vascular cerebral s-a majorat cu 62 %, iar cel de a dezvolta angină a crescut cu 73%.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismele biologice prin care migrenele pot influența riscul cardiovascular, mai ales în scop profilactic, pentru identificarea persoanelor susceptibile.

De asemenea, viitoare traiectorii de cercetare ar putea investiga existența acestei asocieri în rândul bărbaților afectați de migrene sau specificitatea relației dintre migrene și riscul cardiovascular la persoanele de sex feminin. Un studiu recent sugerează o posibilă asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului. Citiți pe larg aici.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 03-03-2020 | creare: 16-06-2016 | Vizite: 3184
Bibliografie
Migraine as a risk marker for stroke and heart attack, link: http://medicalxpress.com/news/2016-06-migraine-marker-heart.html

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer
  • Există o asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului?
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum