Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)

©

Autor:

Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
Consumul de unt a fost slab asociat cu mortalitatea generală, iar în ceea ce privește riscul cardiovascular nu s-a putut stabili nicio relație de asociere. Mai mult decât atât, aportul de unt a fost invers asociat cu riscul de diabet zaharat, ceea ce înseamnă că ar putea constitui un factor protectiv pentru această afecțiune.
Acestea au fost concluziile unei analize sistematice a studiilor epidemiologice efectuate până în anul 2015.

Meta-analiza a fost publicată în jurnalul științific PLOS ONE. În total, 9 studii au corespuns criteriilor de includere și au curprins circa 636,151 de participanți unici. În întreaga perioadă de monitorizare s-au înregistrat 28,271 decese, 9,783 cazuri de afecțiuni cardiovasculare și 23,954 de cazuri noi de diabet zaharat tip 2 diagnosticate.

Consumul de unt a fost standardizat pentru toate cele 9 studii incluse în meta-analiză și a fost stabilit la 14 grame/zi (1 lingură), corespunzător recomandării Departamentului de Agricultură al Statelor Unite pentru aportul zilnic admis. Per ansamblu, consumul mediu a variat între o treime din porția zilnică recomandată de unt și 3.2 porții într-o zi.

Datele colectate au fost centralizate, iar pe baza acestora s-a stabilit riscul relativ al consumului de unt asupra morbidității specifice și mortalității generale.

Potrivit rezultatelor meta-analizei a fost o identificat un risc scăzut sau neutru de mortalitate, boli cardiovasculare, afecțiuni coronariene și diabet zaharat tip 2.

Aceste descoperiri susțin nevoia unui aport moderat de unt și nu justifică impunerea restricțiilor în ceea ce privește includerea acestui aliment în dieta zilnică, în contextul unor alegeri alimentare sănătoase și a evitării comportamentelor stilului de viață pro-risc.

În ceea ce privește protecția împotriva diabetului zaharat tip 2, sunt necesare studii suplimentare pentru a se stabili cu certitudine o relație de cauzalitate între aportul moderat de unt și rolul său preventiv.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 05-07-2016 | creare: 05-07-2016 | Vizite: 1594
Bibliografie
Little to no association between butter consumption and chronic disease or total mortality, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-association-butter-consumption-chronic-disease.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum