Mortalitatea vs morbiditatea

©

Autor:

Mortalitatea vs morbiditatea
Mortalitatea” și „morbiditatea” sunt indicatori folosiți în statisticile privind starea de sănătate a populației. Cei doi termeni sunt în strânsă legătură, însă fac referire la aspecte diferite.

Mortalitatea face referire la decese, în timp ce morbiditatea se referă la boală, ambele concepte fiind folosite pentru a calcula prevalența unei boli și probabilitatea ca aceasta să fie mortală pentru anumite categorii demografice.

  • Mortalitatea sau rata mortalității reprezintă numărul de decese într-o populație (de obicei la 1000 de indivizi), compusă atât din persoanele bolnave, cât și din cele sănătoase, într-o anumită perioadă de timp.

Acesta este un indicator demografic, folosit alături de natalitate (numărul de nașteri la 1000 de indivizi), iar diferența dintre natalitate și mortalitate reprezintă sporul natural al populației.

  • Morbiditatea se referă la numărul de îmbolnăviri dintr-o populație într-o anumită perioadă de timp, fiind un indicator al gradului de îmbolnăvire al unei populații.

Morbiditatea poate fi o cauză a mortalității, deși nu toate persoanele bolnave decedează din cauza acelei afecțiuni.

Acest indicator este util deopotrivă medicilor și oamenilor de știință pentru a evalua riscurile unei boli, severitatea și necesitatea intervențiilor, precum și pentru a face recomandări de sănătate publică și individual, pacienților.

Legat de morbiditate este și termenul de comorbiditate, care se referă la prezența simultană a două sau mai multe boli la același individ.

Data actualizare: 29-06-2017 | creare: 29-06-2017 | Vizite: 17233
Bibliografie
(1) Mortality, Fatality, and Morbidity (Proper Use of Terms), link: https://pediatrics.aappublications.org/content/50/6/976.1
(2) Basic Statistics: About Incidence, Prevalence, Morbidity, and Mortality - Statistics Teaching Tools, link: https://www.health.ny.gov/diseases/chronic/basicstat.htm
(3) Morbidity vs. Mortality, link: https://www.diffen.com/difference/Morbidity_vs_Mortality
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de legume și fructe scade riscul de deces cu 25-60%, inclusiv la pacienții cu afectare renală
  •