Nanoparticulele derivate din porumb: o terapie anti-cancer puternică și cu costuri reduse

©

Autor:

Nanoparticulele derivate din porumb: o terapie anti-cancer puternică și cu costuri reduse
Nanomaterialele au revoluționat lumea terapiei cancerului, iar nanoparticulele derivate din plante au avantajul suplimentar de a fi rentabile și ușor de produs în masă. Cercetătorii japonezi au dezvoltat recent un sistem de administrare a medicamentelor pe bază de nanoparticule din porumb, pentru a viza celulele canceroase. Rezultatele sunt încurajatoare, iar tehnica a demonstrat eficacitatea în tratarea șoarecilor de laborator purtători de tumori. În plus, până în prezent nu au fost raportate efecte adverse grave la șoareci.
Nanoparticulele (particulele a căror dimensiune variază între 1 și 100 de nanometri), au arătat un potențial extraordinar în multe domenii ale științei și tehnologiei, inclusiv terapeutice. Cu toate acestea, producția de nanoparticule sintetice convenționale este un proces complex și costisitor. Veziculele extracelulare (EV), care au apărut ca o opțiune alternativă la nanoparticulele sintetice, prezintă provocări pentru producția de masă.

O altă opțiune recent apărută este cea a nanoparticulelor derivate din plante (NP), care pot fi produse cu ușurință la niveluri ridicate, la costuri relativ mai mici. La fel ca EV-urile, aceste sisteme bazate pe nanoparticule conțin și molecule bioactive, inclusiv polifenoli (care sunt antioxidanți cunoscuți) și microARN și pot livra medicamente către organele țintă din corp. Folosind aceste cunoștințe, cercetătorii de la Universitatea de Știință din Tokyo (TUS) au dezvoltat recent bionanoparticule cu activitate anticanceroasă, folosind porumbul ca materie primă.

Echipa a creat un amestec omogen de porumb dulce în apă, apoi a centrifugat sucul de porumb la viteză mare, filtrându-l ulterior printr-un filtru cu o dimensiune a porilor de 0,45 μm. Probele filtrate au fost apoi ultracentrifugate pentru a obține NP derivate din porumb. NP-urile derivate din porumb (cNPs) aveau aproximativ 80 nm în diametru. Echipa de cercetare a organizat apoi experimente pentru a vedea dacă aceste cNP-uri au fost preluate de diferite tipuri de celule. Într-o serie de rezultate promițătoare, cNP-urile au fost preluate de mai multe tipuri de celule, inclusiv de către celulele tumorale de colon relevante clinic (celule canceroase derivate de la șoareci).

sursa: Science Daily
foto: Makiya Nishikawa from Tokyo University of Science

Data actualizare: 17-02-2022 | creare: 17-02-2022 | Vizite: 376
Bibliografie
'Amazing' nanoparticles from maize: A potent and economical anti-cancer therapeutic, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220214111804.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi date privind vaccinarea în prevenția și tratamentul cancerului
  • Inhibitorii enzimatici ar putea reprezenta noile opțiuni terapeutice împotriva cancerului
  • Medicament candidat care oferă o abordare nouă și promițătoare pentru tratarea cancerului
  •