Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?

©

Autor:

Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
O meta-analiză elaborată de către International and American Associations for Dental Research (IADR/AADR) a evaluat asocierea dintre sănătatea orală deficitară, mai exact edentația parțială și afecțiunile periodontale, și funcția cognitivă la populația adultă.

Identificarea cauzelor declinului cognitiv și  ale patologiilor asociate (demența și boala Alzheimer) reprezintă o provocare pentru cercetarea științifică medicală. Conform statisticilor aproximativ 25 de milioane de adulți suferă de demență la nivel global, iar cifrele tind să crească de la an la an.

Cercetarea a fost publicată în JDR Clinical & Translational Research și cuprinde 10 studii prospective de cohortă care au întrunit toate criteriile de includere dintr-un total de 1,251 de articole .

Rezultatele studiului au remarcat la persoanele cu dentiție suboptimă (<20 dinți) un risc mai mare cu 26% de a dezvolta declin cognitiv și cu 22% de a suferi de demență, comparativ cu adulții a căror dentiție era optimală (≥ 20 dinți).

În urma analizei au fost identificate 3 mecanisme care ar putea explica asocierea dintre patologiile orale și statusul cognitiv la adulți și vârstnici. Unul dintre acestea constă în căderea dinților, care poate altera funcția cognitivă prin diminuarea stimulării unor arii cerebrale din cauza alterării procesului masticator.

Un al doilea mecanism suspectat este reprezentat de alterarea statusului nutrițional cauzat de dificultățile de masticație, care interferează cu ingestia și digestia optimă a alimentelor. O altă ipoteză rezultată constă în rolul afecțiunilor periodontale în inițierea și progresia tulburărilor cognitive.

Rezultatele oferite de această meta-analiză confirmă existența unei asocieri între edentația redusă și afecțiunile cognitive și demență. Cu toate acestea, sunt necesare studii mult mai ample care să susțină mecanismele biologice și patologice ale acestei asocieri. Între timp, este necesară implementarea unor strategii care să vizeze îmbunătățirea igienei și a sănătății orale, pentru a prezerva dentiția și a reduce riscul de apariție al afecțiunilor de la nivelul cavității orale.

Data actualizare: 25-07-2021 | creare: 25-03-2016 | Vizite: 2453
Bibliografie
(1) Tooth loss increases the risk of diminished cognitive function, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/iaa-tli032316.php
(2) Tooth Loss Increases the Risk of Diminished Cognitive Function. A Systematic Review and Meta-analysis, link: https://jct.sagepub.com/content/1/1/10
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Alimentația sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva declinului cognitiv
  •