Neg pe deget - cauze, tratament, sfaturi utile

©

Autor:

Neg pe deget - cauze, tratament, sfaturi utile

Negii, cunoscuți și sub denumirea de veruci, reprezintă excrescențe ale pielii. Aceștia sunt în general inofensivi, non-canceroși și dispar de la sine după o perioadă de timp. Cei mai comuni negi sunt cei care apar pe degete (2, 7).

Negii se dezvoltă doar la nivelul epidermei (stratul superior al pielii), sunt mici, aspri la atingere și prezintă puncte negre, acestea fiind capilare care îi alimentează cu sânge. Ei sunt contagioși - cei mai mulți oameni vor avea la un moment dat în viață și, deși aceștia pot afecta persoane de orice vârstă, sunt mai des întâlniți în cazul copiilor și adolescenților (2, 4, 7).

Se crede că verucile au apărut încă din timpul romanilor și, deși nu provoacă simptome deranjante, ele sunt inestetice, iar unele pot chiar provoca mâncărimi, senzații de presiune sau pot fi dureroase (3, 7)

Negii de pe degete pot apărea singuri sau în grupuri, acoperind astfel o porțiune mai mare de piele (7).

Neg pe deget - cauze și factori de risc

Verucile sunt provocate de virusul HPV (Human Papilloma Virus). Acesta infectează celulele și determină o creștere necontrolată, accelerată a lor. Există peste 100 de tulpini de HPV, dintre care aproximativ 10 sunt responsabile pentru producerea negilor. Principalele celule țintă ale acestuia sunt keratinocitele bazale, iar activitatea virală depinde de sistemul imunitar și de răspunsul imun oferit de organismul infectat (1, 2, 3).

Transmiterea negilor pe deget se realizează prin contact direct între două persoane sau în mod indirect, prin intermediul obiectelor contaminate, precum mânerele de la uși, din vestiarele sălilor de sport, dușurile comune, piscine. Nu există, însă, nicio modalitate prin care să se demonstreze cât de des negii se transmit prin intermediul obiectelor contaminate (2, 3).

Infecția cu virusul HPV, care determină apariția negilor pe deget, este diferită față de o infecție bacteriană, aceasta din urmă putând fi mai ușor tratată și îndepărtată, deoarece evoluează după un model concret. Dezvoltarea negilor este mai puțin predictibilă (2).

După expunerea la papilomavirusul uman, poate dura între două săptămâni și șase luni până la dezvoltarea unui neg pe deget (4).

Printre grupurile de persoane care prezintă un risc mai ridicat de a avea negi pe deget se numără:

  • persoanele care lucrează cu carnea crudă, precum măcelarii sau angajații abatoarelor;
  • copii și adolescenții, în special cei care folosesc dușurile comune (de ex: după antrenamentele sportive) sau cei care sunt înconjurați de alți colegi cu negi pe degete;
  • persoanele care au un sistem imunitar scăzut: în special cei care au suferit un transplant de organ sau suferă de alte afecțiuni precum cancer sau SIDA (3, 4).


Virusul HPV se înmulțește la nivelul pielii. Astfel, persoanele care prezintă un sistem imuniatar slăbit luptă mai greu împotiva acestuia, în timp ce altele prezintă un risc ridicat de dezvoltare a negilor deoarece intră în contact cu virusul în mod frecvent (4).

Neg pe deget - tratament

Studiile efectuate au arătat că aproximativ jumătate dintre negi dispar după un an și două treimi după doi ani de la apariția acestora și deși aceștia pot dispărea de la sine, medicii recomandă, totuși, îndepărtarea lor imediată. Astfel, poate fi redusă cantitatea de virus care ar putea să ajungă la țesuturile din apropiere și, de asemenea, poate fi scăzut riscul de recurență (2, 5, 7).

Deși există mai multe tratamente și tehnici pentru îndepărtarea negilor de pe degete, până în prezent niciunul nu s-a dovedit a avea 100% efect curativ. Eficiența acestora este legată de mai mulți factori, precum: vârsta pacientului, sistemul imunitar al acestuia, forma și durata de existență a negului (1, 3).

Principalele obiective ale tratamentelor existente în prezent sunt: îndepărtarea negilor, stimularea unui răspuns imun pentru lupta împotriva virusului, tratarea simptomelor. Însă, chiar și cu tratament, negii se pot răspândi sau pot apărea din nou (5).

Negii pot fi îndepărți atât acasă, prin diferite metode tradiționale, fie în urma unui control de specialitate, de către medic.

Printre remediile care pot fi utilizate acasă se numără:

  • acidul salicilic - este o metodă accesibilă pentru toți pacienții, fiind disponibil în farmacii sub formă de lichid, gel sau plasturi. Mecanismul lui de acțiune constă în distrugerea treptată a epidermei infectate cu virusul HPV și poate determina nașterea unui răspun imun. Se aplică pe neg, de câteva ori pe zi. Este, însă, indicat să se respecte instrucțiunile de utilizare care îl însoțesc. Principalele avantaje ale acidului salicilic sunt reprezentate de costurile minime, dureri neglijabile și eficiență rezonabilă. Dezavantajul utilizării acestei metode se referă la perioada îndelungată (de până la câteva săptămâni) de-a lungul căreia trebuie aplicată (3, 7, 8).
  • bandă adezivă - o metodă care poate părea neconvențională, dar care poate fi eficientă pentru îndepărtarea negilor de pe degete. Se aplică o bucată de bandă adezivă pe neg și se menține acolo până la șase zile. Se îndepărtează banda, se ține negul în apă călduță și ulterior se pilește suprafața lui ușor, cu o pilă de unghii sau o piatră ponce. Se lasă neacoperit, la aer, pentru 12 ore. Se repetă acest proces până când negul este complet îndepărtat. Poate dura câteva săptămâni (1, 9).
  • usturoiul - anumiți compuși care se regăsesc în usturoi (Allium sativum) prezintă proprietăți antivirale, care inhibă proliferarea celulelor infectate cu virusuri. Se aplică usturoiul zdrobit pe neg și se acoperă. Se repetă procedeul zilnic, până când negul este îndepărtat (1, 3).
  • oțet de mere - este un acid slab, care ar putea ajuta la îndepărtarea negului prin distrugerea virusului. Se amestecă două părți de oțet cu una de apă, se aplică peste neg cu ajutorul unei dischete demachiante din bumbac și se bandajează. Se menține peste noapte. Se repetă procesul în fiecare seară, până când negul dispare (1).


Unii negi, însă, în special cei periunghiali și subunghiali, nu pot fi îndepărtați acasă. Ei trebuie examinați de către un medic și îndepărtați prin metode profesionale. De asemenea, dacă există mai mulți negi pe degete, aceștia pot fi greu de îndepărtat prin metodele tradiționale (1).

Metode profesionale de îndepărtare a negilor pe deget:

  • imunoterapia - se injectează antigeni în interiorul negului pentru a se determina apariția unui răspuns imun. În urma acesteia poate apărea un disconfort, umflături și roșeață (1)
  • electrodesicare și chiuretaj - se realizează sub efectul unui anestezic local. Electrodesicarea presupune aplicarea unor curenți electrici asupra negului, întrerupându-i alimentarea cu sânge. Chiuretajul se referă la răzuirea negului cu ajutorul unui bisturiu de dimensiuni mici. Chiuretajul se poate efectua înaine sau după desicare (1,6).
  • crioterapia - presupune înghețarea negului prin aplicarea de nitrogen lichid cu o temperatură de -196°C. Îndepărtarea negului se realizează prin distrugerea keratinocitelor infectate cu virusul HPV sau prin inducerea inflamației locale, care declanșează un răspuns imun eficient. Pentru dispariția completă a negului poate fi nevoie de trei-patru tratamente, repetate la două sau trei săptămâni (2, 3, 8).


Sfaturi utile

Simpla expunere în medii care ar putea conține virusul HPV sau contactul cu persoane care au negi nu înseamnă, neapărat, că orice persoană va avea negi. Cei care prezintă afecțiuni ale pielii, precum tăieturi sau eczeme prezintă cel mai mare risc de a contacta virusul și dezvolta negi (1).

Pentru a preveni apariția lor, dar și transmiterea către alte persoane se recomandă:

  • evitarea atingerii negilor-personali sau ai altor persoane;
  • menținerea mâinilor curate și acoperirea oricărei tăieturi sau afecțiuni;
  • în cazul în care o persoană prezintă negi, este recomandat să nu folosească aceeași piatră ponce sau clește pentru unghii la atât la degetele care prezintă negi, cât și la cele sănătoase;
  • evitarea împrumutării prosoapelor sau mănușilor altor persoane;
  • evitarea roaderii unghiilor și a cuticulelor;
  • acoperirea negilor cu plasturi rezistenți la apă atunci când se merge la piscină (1, 7, 9).


Concluzii

Negii pe degete sunt comuni atât în rândul copiilor, cât și adulților. Deși nu determină apariția unor simptome severe ei sunt inestetici și contagioși. Pot dispărea singuri, însă e recomandat să se apeleze la tratamente


Data actualizare: 21-08-2020 | creare: 21-08-2020 | Vizite: 71331
Bibliografie
1. 12 Ways to Remove a Wart on Your Finger, link: https://www.healthline.com/health/removing-wart-on-finger
2. How to get rid of warts, link: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/how-to-get-rid-of-warts
3. An Armamentarium of Wart Treatments, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1764803/
4. Common warts-symptoms and causes, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-warts/symptoms-causes/syc-20371125
5. Common warts-diagnosis and treatment, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-warts/diagnosis-treatment/drc-20371131
6. Warts: diagnosis and treatment, link: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/warts-treatment
7. Warts: Overview, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279586/
8. What are the treatment options for warts?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279585/
9. How to treat a wart, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/155039
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul corect al negilor și papiloamelor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum