Nivelele vitaminei D pe perioada sarcinii se corelează cu IQ-ul copilului
Potrivit unui studiu, nivelele scăzute ale vitaminei D pe perioada sarcinii se corelează cu un IQ scăzut al copilului. Rezultatele sugerează că o cantitate mai mare de vitamina D în sarcină ar putea determina scoruri IQ mai mari la copil. Mai mult, se pare că femeile gravide de origine afro-americană ar avea nivele semnificativ mai scăzute ale vitaminei D.
Concluziile au fost publicate în The Journal of Nutrition.
Conform autoarei studiului, deficitul de vitamină D este frecvent întâlnit în populația generală, inclusiv la gravide. Totuși, femeile de origine afro-americană au un risc mai mare.
Melanina este un pigment care protejează pielea împotriva razelor soarelui și care, prin blocarea radiațiilor UV, reduce producerea de vitamină D la nivelul pielii. Chiar dacă multe gravide iau pe parcursul sarcinii vitamine, acest lucru ar putea să nu corecteze un deficit preexistent de vitamina D.
Potrivit studiului, cel puțin 80% dintre gravidele de origine afro-americană ar putea avea deficit de vitamină D. Aproximativ 46% dintre participantele la studiu aveau nivele scăzute ale vitaminei D pe perioada sarcinii, iar acestea erau mai scăzute la femeile afro-americane, în comparație cu cele de origine caucaziană.
Studiul a analizat date dintr-un studiu denumit “Conditions Affecting Neurocognitive Development and Learning în Early Childhood’’ (CANDLE) – ‘’Patologiile care afectează dezvoltarea neurocognitivă și procesul de învățare în copilăria timpurie”.
Rezultatele au arătat că nivelele crescute de vitamină D în sarcină se asociază cu un IQ mai mare la copiii cu vârste între 4 și 6 ani.
Doza zilnică recomandată de vitamina D este 600 UI (unități internaționale). Americanii preiau din alimente mai puțin de 200 UI de vitamina D, prin urmare necesită suplimentare prin expunere la soare sau prin comprimate. Printre alimentele ce conțin cantități mari de vitamina D se numără peștele gras, ouăle, laptele de vacă și cerealele. Totuși, potrivit autoarei studiului, vitamina D este unul dintre nutrienții cel mai greu de preluat în cantități adecvate din alimente.
Sunt necesare mai multe studii care să determine nivelele optime de vitamină D în sarcină. Suplimentarea cu vitamina D și screeningul pentru deficit ar putea reprezenta o strategie de reducere a problemelor de sănătate corelate.
sursa: Science Daily
Concluziile au fost publicate în The Journal of Nutrition.
Conform autoarei studiului, deficitul de vitamină D este frecvent întâlnit în populația generală, inclusiv la gravide. Totuși, femeile de origine afro-americană au un risc mai mare.
Melanina este un pigment care protejează pielea împotriva razelor soarelui și care, prin blocarea radiațiilor UV, reduce producerea de vitamină D la nivelul pielii. Chiar dacă multe gravide iau pe parcursul sarcinii vitamine, acest lucru ar putea să nu corecteze un deficit preexistent de vitamina D.
Potrivit studiului, cel puțin 80% dintre gravidele de origine afro-americană ar putea avea deficit de vitamină D. Aproximativ 46% dintre participantele la studiu aveau nivele scăzute ale vitaminei D pe perioada sarcinii, iar acestea erau mai scăzute la femeile afro-americane, în comparație cu cele de origine caucaziană.
Studiul a analizat date dintr-un studiu denumit “Conditions Affecting Neurocognitive Development and Learning în Early Childhood’’ (CANDLE) – ‘’Patologiile care afectează dezvoltarea neurocognitivă și procesul de învățare în copilăria timpurie”.
Rezultatele au arătat că nivelele crescute de vitamină D în sarcină se asociază cu un IQ mai mare la copiii cu vârste între 4 și 6 ani.
Doza zilnică recomandată de vitamina D este 600 UI (unități internaționale). Americanii preiau din alimente mai puțin de 200 UI de vitamina D, prin urmare necesită suplimentare prin expunere la soare sau prin comprimate. Printre alimentele ce conțin cantități mari de vitamina D se numără peștele gras, ouăle, laptele de vacă și cerealele. Totuși, potrivit autoarei studiului, vitamina D este unul dintre nutrienții cel mai greu de preluat în cantități adecvate din alimente.
Sunt necesare mai multe studii care să determine nivelele optime de vitamină D în sarcină. Suplimentarea cu vitamina D și screeningul pentru deficit ar putea reprezenta o strategie de reducere a problemelor de sănătate corelate.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 05-11-2020 | creare: 05-11-2020 | Vizite: 662
Bibliografie
Vitamin D levels during pregnancy linked with child IQ: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201102142242.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Toleranța maternă la insulină influențează adipozitatea fătului, însă nu și greutatea sa
- Efectul suplimentării prenatale cu DHA asupra masei și distribuției grăsimii copiilor la vârsta de 24 de luni
- Eficiența cefoxitinei ca primă linie în tratarea infecțiilor intraamniotice și a endometritei
- Riscul bolilor imunitare la copii după expunerea la antibiotice în timpul nașterii
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni