Deficitul de vitamina D la copiii alăptați la sân

©

Autor:

Deficitul de vitamina D la copiii alăptați la sân
La sugari în special, principalul determinant al statusului de vitamina D îl constituie alăptarea. Deoarece laptele matern este singura sursă de vitamina D pentru nou-născuți până când sunt introduse alimentele solide sau formulele special adaptate vârstei sugarilor, aportul acestui micronutrient este dependent de rezervele materne de vitamina D.

Luând în calcul ratele crescute ale carenței de vitamina D în rândul adulților, cercetătorii au analizat prevalența deficitului vitaminic la copiii cu vârsta sub 4 ani.

Deficitul de vitamina D afectează 1 miliard de persoane în lume. Care sunt cauzele? 

În total 290 de copii au fost împărțiți pe grupe de vârstă în 3 grupuri: 0-5 luni, 6-15 luni și 16-48 luni, fiecare născut la termen, fără afecțiuni cronice sau alte probleme de sănătate și la care nu s-au administrat suplimente de vitamina D.

Statusul de vitamina D a fost interpretat ținând cont de următoarele valori:
  • deficiență de vitamina D, < 12 ng/ml (30 nmol/l)
  • insuficiență de vitamina D, 12–20 ng/ml (30–50 nmol/l)
  • status normal al vitaminei D, >20 ng/ml (50 nmol/l).

Dintre copiii incluși în studiu, 7,2% au prezentat deficit de vitamina D, 13,8% insuficiență de vitamina D și doar 79% au avut un status vitaminic optim.

În rândul copiilor diversificți, ratele de deficit și insuficiență de vitamina D au fost stabilite la 1,7%, respectiv la 12,9%. În schimb., în cazul sugarilor, ratele corespunzătoare deficienței, respectiv insuficienței de vitamina D au fost estimate la 34% și 18%.


Comparativ cu sugarii hrăniți cu formulă, cei alăptați exclusiv la sân în primele luni de viață au prezentat în medie concentrații plasmatice mai scăzute de vitamina D. Astfel se explică de ce ratele de deficit vitaminic în rândul sugarilor alăptați la sân au depășit 50%, în comparație cu 10,5% la cei alăptați cu formulă.

Pentru a preveni deficiența de vitamina D la nou-născuți și sugari, femeilor însărcinate și celor care alăptează li se recomandă suplimentarea cu preparate de vitamina D și un stil de viață echilibrat din care să nu lipsească surele alimentare de vitamina D și mișcarea în aer liber pentru a asigura sinteza cutanată a „vitaminei soarelui”,

Vitamina D: rolurile, sursele alimentare și principii de suplimentare 

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Nutritional Science and Vitaminology.

Sursa: Vitamin D Council

Data actualizare: 19-04-2019 | creare: 18-05-2018 | Vizite: 1913
Bibliografie
Rates of vitamin D deficiency in early childhood linked to breastfeeding, link: https://www.vitamindcouncil.org/rates-of-vitamin-d-deficiency-in-early-childhood-linked-to-breastfeeding/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alăptarea
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  •