Nivelul venitului influențează atitudinea de distanțare socială împotriva COVID-19

Nivelul venitului influențează atitudinea de distanțare socială împotriva COVID-19

©

Autor:

Nivelul venitului influențează atitudinea de distanțare socială împotriva COVID-19
Un studiu realizat de economiÈ™tii de la Johns Hopkins University È™i publicat în Journal of Population Economics a arătat legătura dintre venitul unei persoane È™i dorinÈ›a de distanÈ›are socială pe timpul pandemiei COVID-19. Se pare că cu cât avem mai mulÈ›i bani, cu atât respectăm mai atent măsurile impuse È™i contribuim la protejarea noastră È™i a celor din jur.
Nick Papageorge, profesor de economie, afirmă: „Trebuie să înÈ›elegem aceste diferenÈ›e din cadrul diverselor comunități, pentru că, oricât am încerca să aruncăm vina pe ceilalÈ›i, este irelevant dacă pandemia continuă prin lipsa de atitudine din partea fiecăruia dintre noi. Autoritățile locale ar trebui să recunoască grupurile care vor fi mai susceptibile pentru distanÈ›area socială, să realizeze circumstanÈ›ele în care oamenii respectă măsurile È™i, astfel, să facă predicÈ›ii È™i să controleze mai bine această situaÈ›ie.”

Studiul realizat în aprilie 2020 a presupus împărÈ›irea unui chestionar online către aproximativ 1.000 de participanÈ›i, aceÈ™tia provenind din 6 țări diferite. Autorii au întrebat participanÈ›ii despre felul în care pandemia COVID-19 le-a influenÈ›at comportamentul, cerând È™i date legate de venitul lor lunar, sexul fiecărui individ, rasa È™i alte variabile importante, precum programul de muncă È™i tipul de locuință.

Echipa de cercetători a descoperit că, deÈ™i majoritatea oamenilor È™i-au schimbat obiceiurile È™i comportamentul în încercarea de a fi în siguranță pe timpul pandemiei, cele mai multe schimbări s-au petrecut în cazul celor cu mai mulÈ›i bani. AceÈ™tia au fost cu 13% mai deschiÈ™i la a-È™i schimba obiceiurile, cu 32% mai capabili să păstreze distanÈ›a socială È™i cu 30% mai dornici să crească frecvenÈ›a cu care se spală pe mâini È™i cu care utilizează o mască de protecÈ›ie. Mai mult decât atât, veniturile mai mare au permis participanÈ›ilor să aducă È™i alte modificări, cum ar fi munca de acasă È™i munca utilizând platformele online, fără riscul de a-È™i pierde serviciul. Un detaliu interesant este că folosirea mijloacelor online a fost un indicator fidel al deschiderii spre distanÈ›are socială, astfel că cei care au profitat de serviciile digitale au reuÈ™it să respecte măsura de distanÈ›are cu 24% mai bine decât ceilalÈ›i.

La cealaltă extremă, cei cu venituri foarte mici s-au confruntat cu È™anse crescute de pierdere a slujbei È™i, astfel, a sursei de bani. AceÈ™ti participanÈ›i aveau, de asemenea, È™anse mai mari să locuiască în blocuri, nu la curte, un alt indicator pentru cât de capabili ar fi sau nu oamenii să se distanÈ›eze social. Toate aceste situaÈ›ii dificile au fost un factor decizional, care a determinat oamenii cu venituri mici să iasă mai mult din casă, determinând astfel răspândire comunitară È™i prelungirea pandemiei.

Nu numai veniturile au reprezentat o variabilă importantă în timpul pandemiei, întrucât studiul acesta a arătat cum femeile au fost cu 23% mai dornice decât bărbaÈ›ii să păstreze distanÈ›a socială recomandată. Surprinzător însă a fost faptul că afecÈ›iunile È™i comorbiditățile asociate nu au contat atunci când indivizii au ales să iasă sau nu în comunitate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-01-2021 | creare: 26-01-2021 | Vizite: 395
Bibliografie
The richer you are, the more likely you'll social distance, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210114130133.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Izolarea socială afectează negativ prognosticul pacienÈ›ilor cu boli cardiovasculare
  • Izolarea socială este asociată unui risc mai mare de mortalitate prematură
  • Structura creierului este influenÈ›ată de mediul social. Concluziile unui studiu desfășurat în Antarctica
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum