Singurătatea dăunează longevității

©

Autor: Redacția ROmedic

Singurătatea dăunează longevității
Care este secretul longevității? Sunt de ajuns exercițiile fizice zilnice, evaluările medicale regulate și suplimentele de Omega-3?

Echipa științifică a Universității Brigham Young propune un studiu științific inedit pe această temă, arătând că dincolo de un stil de viață sănătos, un rol foarte important îl are componenta socială.

Lucrarea a fost publicată în revista Perspectives on Psychological Science.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că singurătatea și izolarea influențează longevitatea în aceeași măsură precum obezitatea, considerată în prezent o problemă de sănătate publică.

Aceștia identifică în rândul populației două mari tendințe antisociale:
  • individul care se simte singur, chiar dacă este constant înconjurat de alte persoane;
  • individul care optează pentru singurătate și se izolează de restul comunității.

De asemenea, în ciuda faptului că persoanele vârstnice sunt mai predispuse la singurătate, echipa știițifică a concluzionat că izolarea socială favorizează decesul prematur în special în cazul adulților sub 65 de ani.

Prezentul studiu a fost realizat în baza a numeroase lucrări de specialitate, cu teme precum: singurătatea, separarea socială și traiul individual. Numărul total de subiecți examinați a fost de trei milioane, iar planul științific a urmărit o serie de variabile atent selectate – statutul socio-economic al participanților, sexul și starea de sănătate.

Concluziile cercetătorilor au arătat că izolarea reprezintă un factor de risc în plus pentru decesul prematur, în timp ce o viață activă din punct de vedere social este benefică pentru longevitate.

Aceștia au mai subliniat faptul că, în ciuda tuturor mijloacelor de comunicare moderne, care facilitează relaționarea interumană, interacțiunile dintre indivizi sunt în prezent mai sărace în emoție și profunzime, aspect ce poate fi de asemenea nociv.

Potrivit specialiștilor, în prezent se înregistrează cea mai ridicată rată a singurătății consemnată în ultimul secol la nivel mondial.

Sursa:  Perspectives on Psychological Science

Data actualizare: 11-06-2018 | creare: 12-03-2015 | Vizite: 2043
Bibliografie
Prescription for living longer: Spend less time alone, link: https://medicalxpress.com/news/2015-03-prescription-longer.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Singurătatea ar putea crește riscul de tulburări mentale
  • Tendința spre singurătate – moștenită genetic?
  • Singurătatea, la fel de periculoasă ca obezitatea?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum