Izolarea socială este asociată unui risc mai mare de mortalitate prematură

©

Autor:

Izolarea socială este asociată unui risc mai mare de mortalitate prematură
Un studiu apărut în American Journal of Epidemiology a concluzionat că izolarea socială este asociată unui risc mai mare de hipertensiune, inflamație, fumat, inactivitate și mortalitate prematură. (1)
Echipa de cercetători de la American Cancer Society a analizat informațiile a peste 500.000 de adulți implicați într-un program de prevenție a cancerului. Istoricul medical a fost luat în considerare în intervalul 1982/1983 și 2012. (2)

Pentru a stabili gradul de sociabilitate, oamenii de știință au luat în calcul statusul marital, frecvența participării la activități religioase, participarea la diverse activități (sport, cluburi de carte etc) precum și număr de prieteni și rude apropiate. Fiecare componentă a primit un scor de 0 (puțin antisocial) sau 1 (foarte antisocial). De exemplu, o persoană căsătorită, care mergea la biserică, făcea parte din măcar un grup și avea cel puțin șapte prieteni apropiați avea un scor de izolare socială de 0. Persoanele care nu au răspuns afirmativ niciunei componente sociale aveau un scor de izolare socială de 4.

Rezultatele au arătat că persoanele cu un scor mare de izolare socială aveau un risc mai mare de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare. De asemenea, fiecare componentă socială creștea riscul de cancer cu excepția „unui număr de prieteni apropiați”. Prin comparație cu cei mai sociabili participanți, persoanele cu un scor de izolare socială de 4 aveau un risc de 60% (în cazul bărbaților) și de 84% (în cazul femeilor) de mortalitate prematură.

Anterior, studiile au arătat că izolarea socială poate crește riscul de infarct miocardic, de atac vascular cerebral (un risc mai mare cu 32%) și de depresie. (3, 4, 5)

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-12-2018 | creare: 04-12-2018 | Vizite: 811
Bibliografie
1. Social isolation linked to higher risk of death. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181116110632.htm
2. Social Isolation and Mortality in US Black and White Men and Women. https://academic.oup.com/aje/advance-article-abstract/doi/10.1093/aje/kwy231/5133254?redirectedFrom=fulltext
3. Loneliness and social isolation as risk factors for coronary heart disease and stroke: systematic review and meta-analysis of longitudinal observational studies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27091846
4. Social isolation and loneliness as risk factors for myocardial infarction, stroke and mortality: UK Biobank cohort study of 479 054 men and women. https://heart.bmj.com/content/104/18/1536
5. Loneliness, depression and sociability in old age. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016701/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • CDC dezvăluie principalele 5 cauze de deces
  • Singurătatea, la fel de periculoasă ca obezitatea?
  • Concentrațiile ridicate de Omega-6 ar putea reduce riscul de moarte prematură
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum