Singurătatea, la fel de periculoasă ca obezitatea?

©

Autor:

Singurătatea, la fel de periculoasă ca obezitatea?

Singurătatea și izolarea socială sunt fenomene tot mai des întâlnite în rândul populației de pe glob și ar putea reprezenta o viitoare problemă de sănătate publică cu o amploare mult mai mare decât însăși obezitatea”, afirmă specialiștii în cadrul celei de a 125-a conferințe a Asociației Americane de Psihologie, care vorbesc despre o posibilă „epidemie de singurătate”.

Relațiile interumane – nevoia fundamentală de a fi permanent conectați cu membrii unei societăți -  constituie o condiție esențială ce asigură supraviețuirea și o mai bună calitate a vieții. Exemplele situate la extreme ne demonstrează cum sugarii din centrele de plasament cărora le lipsește contactul uman și afecțiunea specifice nevoilor lor, prezintă tulburări de creștere și chiar decedează.

Mai mult decât atât, izolarea socială și detenția în izolare sunt forme uzuale de pedepsire, nu de viețuire” punctează Julianne Holt-Lunstad, doctorand și profesor de psihologie în cadrul Universității Brigham Young.


Și totuși, tot mai multe persoane experimentează cu regularitate urmările izolării, fără a se afla în situațiile extreme prezentate anterior.
 
Se estimează că aproximativ 42,6 milioane de adulți din Statele Unite al Americii, cu vârsta mai mare de 45 de ani, suferă de  singurătate cronică, potrivit Loneliness Study realizat de American Association of Retired Persons. Mai mult de un sfert din populația Statelor Unite locuiește singură, mai mult de jumătate este necăsătorită, comparativ cu ultimul sondaj, iar ratele maritale și numărul de copii per gospodărie tind să scadă dramatic.

Pentru a ilustra influența izolării sociale și a singurătății asupra riscului de mortalitate prematură, Holt-Lunstad a prezentat în cadrul conferinței datele rezultate în urma a două meta-analize. Prima a inclus 148 de studii, la care au participat în total peste 300.000 de persoane, remarcându-se faptul că o viață socială activă a fost asociată cu reducerea la jumătate a riscului de deces prematur.

Află de ce singurătatea ne poate îmbolnăvi din articol.

Cea de-a doua meta-analiză a vizat 70 de studii, respectiv 3,4 milioane de indivizi din America de Nord în principal, dar și din Europa, Asia și Australia, ce a analizat rolul izolării sociale, a singurătății și al locuirii în singurătate asupra mortalității.
Studiul cel din urmă a identificat faptul că toți factorii analizați au un impact substanțial asupra mortalității, din punct de vedere statistic egal sau poate mai mare decât cel al factorilor de risc acceptați că ar precipita decesul, precum este și obezitatea.

Citiți despre efectele singurătății supra bolilor cardiovasculare în articol.

Se întrevăd numeroase dovezi conform cărora izolarea socială și singurătatea conduc la o creștere semnificativă a riscului de mortalitate prematură, fenomen care cel mai probabil se va amplifica odată cu îmbătrânirea populației, un alt trend demografic îngrijorător,” afirmă Holt-Lunstad.

Multe națiuni afirmă că se confruntă în prezent cu o „epidemie de singurătate”, fapt care plasează izolarea socială și singurătatea în rândul problemelor de sănătate publică ce necesită rezolvare imediată.” Holt-Lunstad recomandă tratarea pacientului inclusiv la nivel societal, chiar includerea evaluării calității vieții sociale în cadrul screening-ului medical. De asemenea, persoanelor ajunse la vârsta de pensionare trebuie să li se asigure stabilitate financiară și trebuie pregătite pentru schimbările sociale ce vor apărea odată cu părăsirea mediului muncii. O altă prioritate trebuie să o constituie construirea unui mediu social care să încurajeze interacțiunea între oameni, cum ar fi centre de recreere sau grădini comunitare.

Sursa: American Psychological Association

Data actualizare: 14-07-2020 | creare: 09-08-2017 | Vizite: 1942
Bibliografie
So Lonely I Could Die, link: https://www.apa.org/news/press/releases/2017/08/lonely-die.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Singurătatea poate crește riscul de boli cardiovasculare
  • Singurătatea ar putea crește riscul de tulburări mentale
  • Tendința spre singurătate – moștenită genetic?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum