Structura creierului este influențată de mediul social. Concluziile unui studiu desfășurat în Antarctica

©

Autor:

Structura creierului este influențată de mediul social. Concluziile unui studiu desfășurat în Antarctica
Un studiu recent raportat în revista științifică The New England Journal of Medicine sugerează că 14 luni petrecute în Antarctica pot micșora creierul.
Rezultatele s-au bazat pe scanarea creierului la nouă persoane (cinci bărbați și patru femei) înainte și după ce au petrecut 14 luni de lucru la stația de cercetare germană Neumayer III din Antarctica.

Scanările RMN efectuate după expediția lor au arătat că cei nouă membri ai echipajului au pierdut o cantitate semnificativă de volum din hipocamp, partea din creier asociată cu gândirea spațială și memoria. De asemenea, au detectat un volum mai mic al materiei cenușii în anumite părți ale cortexului prefrontal, regiunea creierului implicată în personalitate, luarea deciziilor și comportamentul social.

„Acest scenariu ne oferă posibilitatea de a studia modalitățile în care expunerea la condiții extreme afectează creierul uman” a declarat Alexander Stahn, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii sunt de părere că aceste schimbările la nivelul creierului sunt rezultatul unei monotonii de mediu și a izolării prelungite. Alte studii anterioare au sugerat că izolarea socială poate avea un efect profund atât asupra comportamentului, cât și a structurii creierului. Este greu de spus dacă aceste descoperiri pot fi aplicate direct creierului uman, dar noul studiu sugerează o legătură între mediul social și structura creierului.

sursa: IFLScience

Data actualizare: 11-12-2019 | creare: 11-12-2019 | Vizite: 496
Bibliografie
Spending Just 14 Months In The Antarctic Can Shrink Your Brain. Url: https://www.iflscience.com/brain/spending-just-14-months-in-the-antarctic-can-shrink-your-brain/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Izolarea socială afectează negativ prognosticul pacienților cu boli cardiovasculare
  • Izolarea socială este asociată unui risc mai mare de mortalitate prematură
  • Cum să ai grijă de sănătatea mentală în perioada de carantină
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum