Numarul cazurilor de boli cardiovasculare, in crestere

Data publicării: 05-07-2007

Anual, fiecare al cincelea roman moare din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce inseamna ca la fiecare zece minute se inregistreaza un deces provocat de aceste afectiuni.
    Numarul cazurilor de boli cardiovasculare a inregistrat o crestere ingrijoratoare in Romania. Potrivit datelor Centrului National de Statistica Medicala, in 2005, incidenta era de 104,5 la suta de mii de locuitori, iar mortalitatea de 22.598 de cazuri in acelasi an.
    Conform specialistilor, situatia este cu atat mai alarmanta cu cat aceste boli apar din ce in ce mai frecvent la varste sub 45 de ani.
    Pe de alta parte, asistam la o epidemie de diabet zaharat, care afecteaza 5% din populatia adulta. Se estimeaza ca numarul pacientilor va creste de la 194 de milioane in prezent, pana la 333 de milioane in 2025.
    Diabetul zaharat reprezinta un factor major de risc cardiovascular si 70-80% din populatia cu diabet moare in urma bolilor cardiovasculare. In plus, diabetul este cauza cea mai frecventa a orbirii, a insuficientei renale si a amputarii membrelor inferioare.
    Totodata, se estimeaza ca 17 milioane de persoane mor in fiecare an pe glob din cauza bolilor cardiovasculare si ca acest numar va creste pana in 2030 la 24,2 milioane, ceea ce va reprezenta 32,5% din totalul deceselor.
    Potrivit prof. dr. Marius Vintila de la Clinica de Cardiologie si Medicina Interna a Spitalului "Sfantul Pantelimon", riscul global de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv infarct de miocard si accident vascular cerebral, si diabet zaharat este definit ca risc cardiometabolic.
    Printre cei mai importanti factori de risc cardiometabolic se numara obezitatea abdominala  - grasimea in exces la  nivelul abdominal profund. Aceasta se asociaza cu valori scazute ale colesterolului "bun", adica HDL, trigliceride crescute, valori crescute ale glucozei in sange si tensiunii arteriale. Riscul e mult amplificat daca se asociaza cu fumatul si cu valori crescute ale colesterolului "rau", adica LDL.
    Prof.dr. Marius Vintila a evidentiat faptul ca date recente arata ca obezitatea abdominala este un factor predictiv al infarctului de miocard. Grasimea abdominala poate fi determinata prin masurarea circumferintei. Potrivit expertilor, barbatii cu circumferinta taliei mai mare de 102 centimetri si femeile cu circumferinta taliei peste 88 de centimetri sufera de obezitate abdominala.
    Medicul a subliniat ca exista factori de risc asupra carora se poate actiona si factori de risc asupra carora nu se poate actiona. Factorii de risc ce pot fi influentati sunt obezitatea, colesterolul, trigliceridele, tensiunea arteriala, iar printre factorii de risc asupra carora nu se poate actiona se afla varsta, factorul genetic, sexul si saracia.
    El a precizat ca barbatii sunt afectati in mod special, dar dupa 65 de ani riscul este mare si in cazul femeilor.
    In prezent, exista terapii moderne care pot ajuta persoanele afectate. O recenta terapie cu Rimonabant constituie o abordare inovatoare a multiplilor factori de risc cardiometabolici. Terapia cu acest medicament asigura imbunatatirea controlului valorilor din sange, cresterea nivelului colesterolului bun si scaderea trigliceridelor, scaderea in greutate, odata cu  reducerea circumferintei taliei.
    Pacientii care beneficiaza in special de tratamentul cu acest medicament nou sunt cei care prezinta multipli factori de risc, respectiv obezitatea abdominala plus diabet zaharat de tip II si/sau obezitatea abdominala plus dislipidemie, adica valori scazute ale colesterolului bun si trigliceride crescute.
    Rimonabant nu este un medicament de slabit, ci asigura scaderea in greutate cu 5-10%, scaderea riscului de mortalitate generala cu 28% si scaderea cu 30% a riscului de mortalitate din cauza diabetului zaharat.
Sursa: Rompres, 05-07-2007, Vizualizari 927
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.