O nouă abordare optimizată pentru țintirea virusului hepatitei C prin vaccinare

©

Autor:

O nouă abordare optimizată pentru țintirea virusului hepatitei C prin vaccinare
Hepatita C este o problemă de sănătate globală, cu milioane de afectați și cu rate semnificative de mortalitate. Dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva virusului hepatitei C (VHC) este crucială pentru a combate diversele provocări ale bolii. Într-un studiu publicat în Scientific Reports, cercetătorii spanioli au dezvoltat o nouă metodă de proiectare a vaccinurilor pentru a viza virusuri foarte variabile, cum ar fi VHC, utilizând optimizarea combinatorie.
Variabilitatea genetică ridicată a VHC a pus provocări pentru dezvoltarea vaccinului, inclusiv rolul neclar al protecției celulelor T, lipsa modelelor animale adecvate și înțelegerea limitată a structurii proteinei învelișului. Iată principalele puncte din studiu:

  • Cercetătorii au dezvoltat o nouă procedură de proiectare a vaccinului, menită să ofere protecție împotriva tuturor variantelor de VHC.
  • Studiul a selectat glicoproteina E2 ca țintă a vaccinului, deoarece este cea mai vizată în infecțiile cu VHC.
  • Folosind un algoritm de programare cu numere întregi și atribuirea de ponderi bazate pe testele cu celule T, testele cu celule B și testele ligandului major de histocompatibilitate (MHC), cercetătorii au optimizat candidații de vaccin.
  • Candidatul final pentru vaccin a constat dintr-o peptidă de 39 de aminoacizi, combinând două șiruri de peptide sintetizate separat, STG și DYP.
  • Experimentele de dovadă a conceptului la șoareci au demonstrat siguranța și imunogenitatea candidatului la vaccin, cu rezultate pozitive în viabilitate celulară, răspunsuri la citokine și niveluri de anticorpi.
  • Studiul sugerează că această metodă ar putea fi adaptată pentru proiectarea vaccinurilor împotriva altor virusuri extrem de mutabile, cărora le lipsesc vaccinuri eficiente.

În concluzie, acest studiu prezintă o abordare promițătoare pentru proiectarea vaccinurilor pentru viruși foarte variabili precum VHC, deschizând potențial noi căi pentru dezvoltarea vaccinurilor în zone provocatoare.

sursa: News Medical
foto: GroundPicture/Shutterstock.com

Data actualizare: 13-12-2023 | creare: 13-12-2023 | Vizite: 345
Bibliografie
New optimized vaccine approach targets Hepatitis C virus variability, link: https://www.news-medical.net/news/20231212/New-optimized-vaccine-approach-targets-Hepatitis-C-virus-variability.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum