O nouă imunoterapie poate elimina cancerul pancreatic și de piele fără niciun efect secundar major

©

Autor:

O nouă imunoterapie poate elimina cancerul pancreatic și de piele fără niciun efect secundar major
Potențialul unei noi imunoterapii de a distruge celulele tumorale pancreatice, este evidențiat în cadrul unei noi lucrări de cercetare. Experimentele efectuate pe șoarecii de laborator arată că noua terapie poate elimina melanomul și cancerul pancreatic fără efecte adverse majore. Cercetătorii consideră terapia o potențială strategie extrem de promițătoare pentru combaterea cancerelor dificil de tratat.

Imunoterapia, dezvoltată de către cercetătorii de la Universitatea San Francisco (UCSF), folosește celule T care pot produce o citokină puternică împotriva cancerului, însă doar atunci când intră în contact cu celule tumorale. Astfel, în cazul în care nu identifică celule tumorale, celulele T nu produc citokina în cauză, reducând riscul unor potențiale complicații, precum atacurile nedorite asupra celulelor și țesuturilor sănătoase.

Pentru proiectarea celulelor T capabile să identifice tumorile, cercetătorii au utilizat un receptor sintetic, denumit Notch, dezvoltat anterior de aceeași echipă de cercetători. Receptorii Notch se întind pe membrana celulară, regăsindu-se atât în interiorul, cât și în exteriorul celulei. Porțiunea exterioară a receptorilor poate recunoaște celulele tumorale, de care se leagă, pentru a declanșa producția de IL-2 (n. r moleculă inflamatorie produsă în mod natural de sistemul imunitar), generată de porțiunea interioară a receptorilor.

Cercetătorii au testat celulele sintetice pe tumori grave, precum cancerul pancreatic și melanomul. Experimentele au arătat că celulele au funcționat întocmai cum era de așteptat. „Imunoterapiile folosite în frecvent nu funcționează în multe dintre tumorile solide grave. Noul tip de design al imunoterapiilor, descris în studiul actual, poate depăși una dintre barierele majore în tratamentul cancerului și poate face acest lucru fără efecte secundare”, a declarat autorul studiului, Wendell Lim, profesor distins în biologie celulară și moleculară și director al UCSF Cell Design Institute.

Data actualizare: 27-12-2022 | creare: 27-12-2022 | Vizite: 643
Bibliografie
Novel immunotherapy offers a promising new strategy to fight hard-to-treat cancers, link: https://www.news-medical.net/news/20221216/Novel-immunotherapy-offers-a-promising-new-strategy-to-fight-hard-to-treat-cancers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este relația între diabet și cancerul pancreatic?
  • Rezultate revoluționare ale unui vaccin experimental anti-cancer pe modele animale
  • Noi cercetări privind terapia CAR-T în tratamentele oncologice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum