O nouă metodă de evaluare globală a activității cerebrale pentru afecțiuni cognitive

©

Autor:

O nouă metodă de evaluare globală a activității cerebrale pentru afecțiuni cognitive
Frecvența afecțiunilor psihică este în continuă creștere și noi metode de investigare și tratament sunt esențiale pentru controlul acestora.
Boala Alzheimer, depresia, tulburările obsesiv-compulsive sunt doar câteva dintre afecțiunile studiate de grupurile de cercetare internaționale.
Recent, a fost descrisă o nouă metodă de evaluare imagistică a creierului uman. Această metodă vine în ajutorul tratamentelor neinvazive pentru afecțiunile psihice.

Noul studiu, publicat în Journal of Neuroscience, prezintă o metodă care evaluează întreaga rețea cerebrală, comparativ cu metodele deja existente care evaluau o singură arie a creierului. Cu ajutorul acestei metode au fost identificate zonele cerebrale cu implicații predominante în funcția de rețea.

Unul dintre efectele benefice dovedite a fost asupra stimulării magnetice transcraniene, metodă utilizată pentru tratamentul depresiei severe și a tulburărilor obsesiv-compulsive.

Noua metodă se bazează pe controlabilitate, acesta fiind un principiu de rețea care identifică modul în care o arie cerebrală are implicații asupra reglării comportamentale. Controlabilitatea, bazată pe o imagine structurală a creierului, a fost capabilă să prezică o activitate dinamică. Controlabilitatea a fost evaluată folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională. Pe parcursul evaluării pacienții incluși în studiu realizau sarcini care stimulau memoria. Aceștia primeau informații, le procesau și ulterior răspundeau la câteva întrebări referitoare la acele informații. Utilizarea acestei tehnici privind informațiile a fost motivată de necesitatea utilizării informațiilor în viața de zi cu zi și de faptul că procesul de îmbătrânire scade această capacitate.

Spre deosebire de studiile anterior realizate, acest studiu a analizat creierul ca o unitate și nu a analizat fiecare arie în parte. Prin analizarea globală a creierului uman, autorii au îndepărtat limitările studiilor anterioare. Rezultatele studiului au reprezentat un pas important în evoluția acestui domeniu, scopul acestora fiind de a promova și de a îmbunătăți funcția de memorie, precum și de a spori eficiența tratamentelor deja existente pentru afecțiunile cognitive.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-08-2020 | creare: 28-08-2020 | Vizite: 531
Bibliografie
New form of brain analysis engages whole brain for the first time, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200826113710.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: