O parte a creierului rămâne tânără și la vârstă înaintată

©

Autor: Redacția ROmedic

O parte a creierului rămâne tânără și la vârstă înaintată

Cel puțin o parte din creierul uman își păstrează aceleași abilități de a procesa informația și la bătrânețe, arată o cercetare desfășurată de Universitatea Adelaide (Australia).

Studiul a comparat abilitățile de atenție la stimuli spațiali (vizuali și non-vizuali) ale persoanelor tinere și ale celor trecute de 60 de ani.

Atenția la stimulii spațiali este esențială în activitățile de zi cu zi, precum utilizarea obiectelor, mersul pe jos, condusul mașinii ș.a.

Dr. Joanna Brooks, coordonatoarea studiului, a declarat că atât tinerii, cât și persoanele în vârstă au reacționat în mod simular la stimulii spațiali vizuali și non-vizuali, probând același grad de atenție la aceștia. Astfel, ambele grupe de vârstă au avut aceleași răspunsuri la activități ce implicau atingerea, văzul sau auzul.
Una din activitățile propuse a fost pipăirea unui obiect din lemn, în timp ce aveau ochii acoperiți și determinarea mijlocului respectivului obiect.

Aceste rezultate arată că anumite părți ale creierului sunt mai afectate de îmbătrânire decât altele; se pare că anumite sisteme cognitive localizate în emisfera cerebrală dreaptă (așa cum e și cazul atenției la stimuli spațiali) sunt „încapsulate” și astfel protejate de trecerea timpului.

Dr. Brooks crede că această descoperire poate fi de ajutor în înțelegerea modului în care boli precum Alzheimer afectează creierul uman.

Sursa: Univesity of Adelaide, citată de Medical Xpress


Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 26-08-2014 | Vizite: 3126
Bibliografie
Part of the brain stays "youthful" into older age, link:
https://medicalxpress.com/news/2014-08-brain-youthful-older-age.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii cu o bună condiție fizică au materia albă din creier mai compactă decât copiii care nu sunt în formă
  • Apatia la vârsta a treia ar putea indica micșorarea creierului
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum