O postură corectă ar putea ameliora simptomele depresiei

©

Autor:

O postură corectă ar putea ameliora simptomele depresiei
O echipă de cercetători din cadrul Universității din Auckland susține că în cazul persoanelor care prezintă simptome ale depresiei, acestea ar putea fi ameliorate prin simpla corectare a posturii în poziție șezândă.

Este cunoscut faptul că o postură corectă a fost corelată cu o mai bună dispoziție și recâștigarea încrederii în sine. Atunci când ne simțim abătuți sau obosiți avem tendința de a avea o poziție curbată, încovoiată sau în termeni populari, „cocoșată”. Studii anterioare au analizat relația dintre corectarea posturală și starea de bine. Acum atenția cercetătorilor s-a îndreaptat către persoanele care suferă de depresie pentru a identifica dacă există beneficii similare și în cazul acestora.

La studiu au participat 61 de voluntari care prezentau simptome ale depresiei, conform interpretării rezultatelor obținute din chestionarele aplicate. Ulterior aceștia au avut de îndeplinit diferite sarcini menite să inducă stresul și implicit simptomele depresive, fiind împărțiți în două grupuri. O parte au fost sfătuiți și chiar ajutați să își corecteze, respectiv să mențină, o postură adecvată în timp ce realizau sarcinile, iar celor din al doilea grup li s-a permis să adopte orice poziție au dorit.

După acest experiment, cercetătorii au remarcat în cazul persoanelor care au avut o postură corectă faptul că s-au simțit mai puțin obosiți și au fost plini de entuziasm. Acest lucru a fost interpretat drept „mai multă energie și mai puțin negativism”, deși nu este clar cât timp ar putea persista aceste efecte ale reeducării posturale asupra dispoziției.

Rezultatele experimentului au fost publicate în Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. Autorii studiului afirmă că aceste concluzii preliminare trebuie analizate și interpretate cu precauție și nu sugerează că îmbunătățirea posturii este o strategie de tratament acceptată pentru depresie.

Evitarea pozițiilor vicioase și corectarea posturii inadecvate sunt intervenții binevenite, accesibile, cu beneficii asupra psihicului, dar mai ales asupra bunei funcționări a sistemului musculo-scheletal și articular. Citiți mai multe în articol.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 13-02-2017 | creare: 13-02-2017 | Vizite: 1783
Bibliografie
Study results suggest improving posture may help reduce depression, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-results-posture-depression.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •