Obligeana - Acorus calamus

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Acorus calamus

Denumire populara: obligeana; buciumas, calmar, calamuz, crin de apa, paporotnec, papura rosie, trestie mirositoare

Descriere: Obligeana este o planta erbacee, erecta, cu miros aromat, tulpini carnoase in patru muchii purtand o singura frunza in forma de sabie si o singura inflorescenta carnoasa cilindrica, ca un stiulete.

Habitat: Se gaseste langa mlastini si tarmuri, in Europa, Asia si America de Nord.

Recoltare: Rizomii se scot din pamant la sfarsitul toamnei sau primavara, se spala, se despica in lung si se lasa la uscat la temperaturi scazute.

Partile utilizate: Rizomii.

Actiune: Sedativ, antispastic, carminativ (favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), colagog (favorizeaza eliminarea secretiilor biliare), neurotonic, diuretic cu eliminare de acid uric.

Indicatii terapeutice: Obligeana este un remediu vechi popular, pentru artrita, nevralgie, diaree, constipatie, caderea parului si alte afectiuni. Este utilizat pentru stomac si intestine, din cauza ca stimuleaza salivatia si productia de sucuri gastrice, ajutand la combaterea hiperaciditatii, arsurilor la stomac si a constipatiei.  O metoda obisnuita de administrare a plantei este de a o mesteca. Consumata in doze mici, poate avea efecte stimulante sau calmante, depinzand de starea consumatorului. Consumata in doze mari, planta are efecte usor halucinogene.

Combinatii: Intra in formula ceaiului tonic-aperitiv.

Preparare si administrare: Pentru infuzie se folosesc 5-25 cm de radacina de grosimea unui creion. Se bea de 2-3 ori pe zi.

Contraindicatii: Consumata in doze mari, radacina provoaca varsaturi.

Data actualizare: 05-10-2012 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 3358
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!