Pacienţii cu COVID-19 pot fi clasificaţi în trei categorii

©

Autor:

Pacienţii cu COVID-19 pot fi clasificaţi în trei categorii

Conform unui nou studiu, au fost identificate 3 fenotipuri clinice de COVID-19 ce reflectă categorii de pacienţi cu diverse comorbidităţi, complicaţii şi evoluţii clinice. Studiul a fost realizat de o echipă de medici de la Universitatea de Medicină din Minnesota, condusă de dr. Elizabeth Lusczek şi dr. Nicholas Ingraham.
Mai mult de 18 milioane de oameni de pe tot globul au fost infectaţi cu SARS-COV2 şi s-au înregistrat aproximativ 700.000 decese. Simptomele la prezentarea la spital variază, ceea ce înseamnă că există caracteristici (fenotipuri) clinice distincte şi este posibil ca şi răspunsul la tratament să fie diferit. S-au studiat fişe de observaţie electronice din 14 spitale din centrul şi vestul SUA şi din 60 de unităţi de îngrijiri primare din Minnesota. Astfel s-au cercetat 7538 pacienţi cu teste PCR pozitiv înregistraţi în perioada 7 Martie-25 August 2020. Dintre aceştia, 1022 au necesitat internare şi au fost incluşi în studiu.

613 dintre ei (adică 60%) au prezentat ceea ce medicii au denumit „fenotipul II”. 236 pacienţi (aprox. 23%) au fost încadraţi în „fenotipul I” sau „fenotipul advers”, asociat cu cele mai grave evoluţii. Ei au avut cele mai multe comorbidităţi hematologice, renale şi cardiace şi în mare parte erau de alte naţionalităţi şi nu aparţineau rasei albe. 173 pacienţi (16,9%) au prezentat „fenotipul III” sau „fenotipul favorabil”, cu cea mai bună evoluţie clinică. Deşi au avut cea mai mică rată de complicaţii sau de mortalitate, acest grup prezentat cele mai multe comorbidităţi respiratorii.

Riscul de respitalizare a fost de 10 ori mai mare la aceşti pacienţi.

Statistic, raportând la fenotipul III, probabilitatea de deces a fost de 7,3 ori mai mare la pacienţii cu fenotipul I şi de 2,5 ori mai mare la pacienţii cu fenotipul II.

Autorii spun că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a se stabili utilitatea practică a acestor observaţii.

„Pacienţii nu sunt afectaţi în mod uniform de COVID-19. Identificând grupuri cu simptome similare nu doar că înţelegem mai bine procesul patologic, dar am putea, în viitor, să dezvoltăm cu precizie noi intervenţii terapeutice pentru pacienţii cu riscul cel mai mare.” afirmă echipa de cercetători.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 06-04-2021 | creare: 06-04-2021 | Vizite: 505
Bibliografie
COVID-19 patients can be categorized into three groups, ScienceDaily, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210402162941.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!