Terapia anti-coagulantă poate preveni decesele la pacienții cu COVID-19 internați în spital
Autor: Teodorescu Mihai

Datele actuale sugerează că unele decese asociate îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV2 se datorează formării cheagurilor de sânge în venele È™i arterele majore. Anticoagulantele, cu rol în prevenirea formării de cheaguri de sânge, ar putea fi deosebit de eficiente la pacienÈ›ii cu COVID-19, însă rezultatele studiilor anterioare au fost neconcludente. Pentru a explora potenÈ›ialul terapeutic al anticoagulantelor, o echipă compusă din specialiÈ™ti din Marea Britanie È™i SUA È™i-a propus să estimeze efectul acestor medicamente atunci când sunt administrate imediat după internarea în spital.
Constatările studiului actual se bazează pe datele furnizate de Departamentul pentru Probleme ale Veteranilor din SUA pentru aproximativ 4.300 de pacienÈ›i cu vârsta medie de 68 de ani, 93% dintre aceÈ™tia de sex masculin, internaÈ›i în spital cu COVID-19 în perioada 1 martie - 31 iulie 2020. Un total de 3.627 (84,4%) dintre pacienÈ›i au primit anticoagulante profilactice în primele 24 de ore de la internare È™i au existat 622 decese (14,5%) în decurs de 30 de zile.
Decesul la 30 de zile a fost de 14,3% în rândul celor care au primit anticoagulante profilactice, comparativ cu 18,7% în rândul celor care nu au primit, ceea ce reprezintă o reducere relativă a riscului de până la 34% È™i o reducere absolută a riscului de 4,4%. Beneficiu a fost mai mare în rândul pacienÈ›ilor care nu au fost internaÈ›i la secÈ›ia de terapie intensivă în primele 24 de ore de la internarea în spital.
Studiu actual este unul amplu, bine conceput, care utilizează date electronice de evidență medicală È™i care a luat în considerare o serie de factori potenÈ›ial influenÈ›i. Rezultatele au fost, de asemenea, neschimbate după analize suplimentare, sugerând că acestea rezistă la control. Cu toate acestea, cercetătorii recunosc că, datorită naturii observaÈ›ionale a studiului, persistă un grad de incertitudine care poate fi abordat doar prin studii randomizate. Până când nu sunt disponibile probe suplimentare, ei concluzionează că aceste constatări „oferă dovezi puternice din lumea reală pentru a susÈ›ine liniile directoare care recomandă utilizarea anticoagulantelor profilactice ca tratament iniÈ›ial pentru pacienÈ›ii cu COVID-19 la internare în spital”.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni