Până când alăptăm?

©

Autor:

Până când alăptăm?

În general depinde doar de tine și copilul tău până când alăptezi. În timp ce unii bebeluși încep să consume alte alimente și băuturi de la aproximativ șase luni, laptele matern va rămâne în continuare cea mai importantă parte din dieta bebelușului în creștere.

Oprirea alăptării se numește înțărcare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca toți copiii să fie exclusiv alăptați la sân timp de șase luni, după care să fie introduse treptat alimentele adecvate, în timp ce alăptarea poate continua până la doi ani sau mai mult.

Se recomandă ca bebelușii să fie hrăniți doar cu lapte matern în primele șase luni de viață, nefiind necesare apa, sucul sau alte lichide. Cu cât sunt hrăniți mai mult la sân, cu atât beneficiile sunt mai mari, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Alimentele solide pot fi introduse în dieta copilului la șase luni, alternând în continuare cu laptele matern.
Cel mai bun lucru pe care doar tu îl poți face este să alăptezi copilul la sân cât mai mult timp posibil.

Pe măsură ce copiii încep să digere alimentele solide, scade numărul de alăptări. Primele alimente nu sunt digerate normal până la vârstă de 9-12 luni sau mai târziu, când bebelușii sunt capabili de a ingera și de a folosi alimente solide pe care le mănâncă în mod autonom. (1)

Laptele matern conține toți nutrienții și micronutrienții necesari unei creșteri sănătoase și unei dezvoltări armonioase în primele șase luni de viață, rămânând cel mai important aliment în timpul primului an de viață. Bebelușii înțărcați de la laptele matern înainte de prima lor aniversare vor necesita înlocuirea acestuia cu substituienți ai laptelui matern (formule de lapte). Este recomandat să consulți medicul specialist în legătură cu dieta bebelușului tău.

Formulele pentru sugari nu sunt în general necesare după primele 12 luni, când copilul deja primește o gama largă de produse alimentare, inclusiv produse lactate.

Înțărcarea prematură vs alăptarea extinsă

Deși mama nu decide până când alăptează, uneori înțărcarea trebuie să aibă loc mai devreme decât se aștepta. În aceste condiții, este posibil ca mama să se simtă tristă sau depresivă atunci când oprește alăptarea, însă de cele mai multe ori înțărcarea poate fi depășită fără probleme. Revenirea la locul de muncă nu trebuie să însemne oprirea alăptării la sân a bebelușului tău. Multe femei care alăptează îmbină creșterea și alăptarea copilului cu un job part/full-time, cu studiu sau alte angajamente.

Unele mame și copiii lor sunt atât de mulțumiți de alăptare, încât nu simt nicio presiune să renunțe prea curând la ea. Nu este neobișnuit să alăptezi până la vârsta de doi ani a copilului.

Perioada de tranziție în alăptare

Înțărcarea nu trebuie să se facă brusc. În funcție de vârsta copilului, tranziția de la alăptarea la sân se poate face prin folosirea unei căni sau a unui biberon. Dacă optezi să îți hrănești bebelușul cu ajutorul biberonului, în cele din urma va trebui să renunți și la aceasta variantă de-a lungul procesului de înțărcare. Începe să îi oferi sticla cu lapte în acele momente din zi când pare cel mai puțin interesat de hrană. Renunță apoi treptat la câte o alăptare la sân în fiecare săptămână, apoi în fiecare zi, în funcție de confortul tău și de dorință copilului de a coopera.

Concentrația de anticorpi necesari în lupta împotrivă bacteriilor este crescută pe măsură ce înțărcarea progresează și cantitatea de lapte este redusă. Acest lucru asigură protecția copilului odată cu introducerea de alimente noi. Nu uita să-ți îmbrățișezi bebelușul în timpul procesului de înțărcare, pentru ca tu și copilul tău să nu resimțiți o distanțare de orice natură în această perioadă.

Reducerea progresivă a numărului de alăptări la sân te va ajuta, de asemenea, să eviți complicații ulterioare, precum mastita. Dacă trebuie să înțarci bebelușul mai devreme consultă un specialist în lactație despre metodele de îngrijire a sânilor în aceasta perioada.

Introducerea alimentelor solide

Laptele matern sau substituientii acestuia ar trebui să fie principală sursa de nutriție a copilului tău în primul an de viață. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă alăptarea la sân pentru primele șase luni, cu o introducere treptată a alimentelor adecvate în al doilea semestru.

Bebelușii arată că sunt pregătiți să consume alimente solide atunci când:
  • încep să fie interesați de hrană atunci când cei din jurul lor mănâncă;
  • încep să gesticuleze pentru a li se oferi mâncare;
  • nu mai refuză mâncarea oferită (dispariția reflexului de extruziune - împingerea cu limba afară din cavitatea bucală a alimentelor solide);
  • încep să fie capabili să-și susține capul si să stea așezați fără sprijin.

Alăptarea în timpul sarcinii

Dacă rămâi însărcinată în timp ce alăptezi, poți alege să continui alăptarea sau să începi treptat procesul de înțărcare a bebelușului tău. Până când alăptezi este o alegere complet subiectivă și diferă de la caz la caz. Indiferent dacă alegi sau nu să continui alăptarea, este important să menții un regim alimentar sănătos.

O altă sarcină este motivul pentru care unele femei decid să nu mai alăpteze, însă acest lucru nu este, de obicei, o necesitate. În timp ce unii medici recomandă oprirea alăptării în timpul sarcinii din cauza solicitărilor asupra organismului matern, care furnizează hrană atât pentru copil, cât și pentru făt, pentru majoritatea femeilor alăptarea va fi o problemă doar dacă se simt deosebit de obosite sau surmenate. În unele cazuri, medicii recomandă cu tărie înțărcarea (de exemplu, dacă în trecut ai suferit un avort spontan). (3)

Până când alăptezi este o întrebare al cărei răspuns depinde de ține și de copilul tău. Reține faptul că alăptarea este benefică chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

Data actualizare: 05-06-2019 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 15457
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înţărcarea copilului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum