Pancreas artificial pentru a controla nivelul zaharului in sange

Data publicării: 16-04-2010

Oamenii de stiinta americani au creat un pancreas artificial care copiaza mecanismul fiziologic de control privind nivelurile zaharului in sange, potrivit unui raport publicat miercuri de revista Science Translational Medicine - informeaza agentia spaniola de presa EFE.
Cercetatorii de la Universitatea din Boston si de la Spitalul General din Massachusetts au semnalat ca sistemul pancreatic artificial reuseste sa mentina niveluri aproape normale de glucoza fara a cauza hipoglicemie.
Sistemul, care controleaza combinatia de insulina si glucagon printr-o tehnologie informatica avansata, a fost dezvoltat de Universitatea din Boston iar primele teste au fost efectuate la Spitalul General din Massachusetts, potrivit raportului.
'Acesta este primul studiu care testeaza un pancreas artificial si care foloseste atat insulina cat si glucagon la persoane cu diabet de tip 1', a spus Steven Russell, de la Unitatea de Diabet a Spitalului General din Massachusetts.
In cazul acestui tip de diabet, celulele beta care produc insulina in pancreas sunt distruse de sistemul imunologic, ceea ce face necesar un tratament pentru a controla nivelul hormonului in sange.
Controlul nivelului insulinei antreneaza insa riscul de hipoglicemie, problema cauzata de un nivel prea ridicat al hormonului, care poate fi fatal.
Potrivit lui Edward Damiano, de la Departamentul de inginerie biochimica al Universitatii din Boston, pancreasul artificial poate controla actiunea ambilor hormoni.
'Sistemul nostru a fost conceput pentru a contracara scaderile moderate de zahar in sange cu mici doze de glucagon in timpul zilei, asa cum se intampla in cazul persoanelor care nu sufera de diabet', a spus Edward Damiano.
La acest studiu au participat 11 adulti care sufereau de diabet de tip 1 si a fost realizat in scopul de a incerca software-ul care controleaza sistemul.
Pentru a masura cu cea mai mare precizie posibila nivelurile de glucoza, au fost masurate nivelurile de zahar printr-un senzor instalat intr-o vena timp de 27 de ore.
Sistemul a mentinut nivelul de glucoza la sase participanti, iar cinci au inregistrat hipoglicemie si a fost necesar sa bea suc de portocale pentru a ridica nivelurile de zahar, semnaleaza raportul.
'Un sistem ca acesta ar putea substitui necesitatea ca pacientii sa-si controleze nivelurile de zahar si a lua decizii de tratament la intervale de cateva ore', a mai spus Edward Damiano, care a apreciat ca 'poate fi o evolutie in terapia care se aplica diabetului de tip 1'.
Sursa: Agerpres, 16-04-2010, Vizualizari 459
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.