Periostina - o moleculă promițătoare în combaterea unei forme comune de cancer esofagian

©

Autor:

Periostina - o moleculă promițătoare în combaterea unei forme comune de cancer esofagian
Cercetătorii au descoperit un nou mecanism prin care fibroblastele asociate cancerului contribuie la progresia carcinomului cu celule scuamoase esofagiene, o formă majoră de cancer esofagian, printr-o moleculă numită periostina sau POSTN. Studiul, efectuat cu culturi directe între linii celulare de carcinom scuamos de esofag și celule stem mezenchimale umane, a arătat că POSTN este exprimat în exces în fibroblastele asociate cancerului și promovează migrarea și supraviețuirea celulelor canceroase.
Periostina activează căile de semnalizare Akt și Erk în celulele carcinomului esofagian cu celule scuamoase, ceea ce îmbunătățește capacitatea acestora de a supraviețui și de a migra, agravând astfel agresivitatea tumorii. De asemenea, POSTN influențează migrarea celulelor stem mezenchimale și macrofagelor, conferind macrofagelor proprietăți asociate cu macrofagele asociate tumorilor.

Analiza clinică a arătat că nivelurile ridicate de POSTN în țesuturile tumorale sunt asociate cu o invazie tumorală mai profundă, invazie limfatică și vasculară, un stadiu patologic mai avansat și rate mai ridicate de supraviețuire scăzută după operație. Aceste descoperiri sugerează că POSTN ar putea fi un marker prognostic important și o țintă terapeutică potențială pentru carcinomul esofagian cu celule scuamoase.

Prin urmare, controlul expresiei și activității periostinei ar putea oferi o nouă strategie terapeutică pentru îmbunătățirea managementului carcinomului esofagian cu celule scuamoase și pentru încetinirea progresiei bolii la pacienți. Aceste rezultate subliniază importanța micromediului tumoral și a interacțiunilor celulare în promovarea progresiei cancerului și deschid noi căi pentru cercetarea orientată către dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului esofagian.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-04-2024 | creare: 16-04-2024 | Vizite: 186
Bibliografie
Periostin shows promise to help fight a common form of esophageal cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240409123918.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Majoritatea persoanelor cu reflux gastric nu au un risc mai mare de cancer
  •