Majoritatea persoanelor cu reflux gastric nu au un risc mai mare de cancer

©

Autor:

Majoritatea persoanelor cu reflux gastric nu au un risc mai mare de cancer
Un studiu recent publicat în The BMJ de cercetători de la Institutul Karolinska contrazice ideea larg răspândită că boala de reflux este un factor de risc semnificativ pentru cancerul esofagian. Studiul, care a inclus peste 285.000 de pacienți din trei țări nordice, a arătat că riscul de cancer esofagian este crescut doar la pacienții la care gastroscopia a evidențiat modificări ale mucoasei esofagiene. Majoritatea pacienților cu boală de reflux, care au o mucoasă esofagiană normală, nu prezintă un risc crescut.
Aceste descoperiri sunt relevante pentru practica medicală, deoarece mulți pacienți cu simptome persistente de reflux sunt supuși la gastroscopii repetate în încercarea de a detecta semne precoce de cancer. Rezultatele studiului sugerează că aceste proceduri pot fi inutile pentru un segment larg de pacienți și ar putea ajuta la ghidarea tratamentului în practica clinică.

Studiul se bazează pe date de sănătate naționale din Suedia, Danemarca și Finlanda și a urmărit pacienții pentru până la 31 de ani. În contrast, persoanele cu boală de reflux și esofagită au prezentat un risc crescut de cancer esofagian, ceea ce indică faptul că inflamația mucoasei poate fi un factor cheie în dezvoltarea cancerului.

Cercetătorii plănuiesc să continue studiile pentru a identifica alți factori care ar putea contribui la creșterea riscului de cancer la pacienții cu boală de reflux.

sursa: News Medical
foto: Karolinska Institutet (Getty Images)

Data actualizare: 14-09-2023 | creare: 14-09-2023 | Vizite: 310
Bibliografie
Majority of patients with reflux disease do not have higher risk of cancer, study reports, link: https://www.news-medical.net/news/20230913/Majority-of-patients-with-reflux-disease-do-not-have-higher-risk-of-cancer-study-reports.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicamentele antiacide asociate cu risc crescut de deces
  • Efectele adverse ale medicației anti-acide la sugari
  • Medicamentele împotriva acidității gastrice pot favoriza apariția bolilor hepatice
  •