Pesarul vaginal - indicații și recomandări

©

Autor:

Pesarul vaginal - indicații și recomandări

Pesarul vaginal este un dispozitiv medical detașabil utilizat pentru a trata diverse afecțiuni și tulburări ale zonei pelvine la femei. Devenit tot mai popular în ultimii ani, datorită beneficiilor sale în menținerea și restabilirea sănătății vaginului și a organelor pelvine, pesarul vaginal ajută în principal femeile afectate de prolapsul organelor pelvine sau care se confruntă cu incontinență de stres. Implementarea unui pesar vaginal nu influențează relațiile sexuale și nu protejează de o eventuală infecție cu transmitere sexuală. De asemenea, pesarul vaginal nu constituie o formă de contracepție. (1, 2, 3, 6)

Indicații pentru utilizarea pesarului vaginal

Prolapsul vaginal

Pesarul vaginal poate fi folosit pentru a trata prolapsul vaginal, o afecțiune caracterizată prin prolapsul organelor pelvine, care ajung să exercite presiune asupra peretelui vaginal și pot chiar să fie vizibile în exteriorul vaginului, pe fondul slăbirii mușchilor și ligamentelor pelvine. Pesarul vaginal ajută la susținerea și menținerea organelor pelvine în poziția corectă, reducând simptomele precum senzația de greutate în zona pelviană sau disconfortul în timpul actului sexual. (1, 3, 4)

Incontinența urinară

Pesarul vaginal poate fi folosit pentru tratarea incontinenței urinare, o afecțiune în care există scurgeri de urină involuntare. Prin susținerea structurilor pelvine și menținerea presiunii corecte în zona vezicii urinare, pesarul vaginal poate ajuta la reducerea scurgerilor de urină și la îmbunătățirea controlului vezicii urinare. O revizuire care a inclus peste 190 de lucrări de cercetare, articole de revizuire și studii clinice efectuate între anii 2000 și 2016 susține eficacitatea pesarului vaginal în gestionarea incontinenței urinare de stres dacă este adaptat corespunzător și monitorizat prin îndepărtări frecvente și consultări regulate. (3, 5)

Disfuncția sexuală

Un pesar vaginal poate fi recomandat în cazul femeilor care experimentează disfuncții sexuale, cum ar fi dispareunia (durere în timpul actului sexual) sau vaginismul (contracții involuntare ale mușchilor vaginali care împiedică penetrarea). Pesarul vaginal poate ajuta la relaxarea mușchilor pelvini și la reducerea disconfortului. Cu toate acestea, la momentul actual nu există suficiente studii care să susțină utilizarea unui pesar vaginal pentru îmbunătățirea vieții sexuale. (4)

Recomandări pentru utilizarea pesarului vaginal

Înainte de a utiliza un pesar vaginal, este esențial să consultați un medic ginecolog, care poate evalua afecțiunea de care suferiți și vă poate recomanda dimensiunea și tipul potrivit de pesar vaginal pentru propriile nevoi specifice. După examenul vaginal, medicul va estima dimensiunea și tipul pasarului potrivit. Procedura de inserare a pesarului în vagin durează câteva minute (timpul petrecut în total în cabinetul medicului, cu tot cu examinarea eficacității dispozitivului). Este recomandat să vă întoarceți la medic pentru verificări și ajustări periodice ale pesarului vaginal. În timp, dimensiunea sau tipul de pesar pot necesita modificări pentru a se potrivi în continuare nevoilor personale.

Înțelegerea modului corect de inserare, utilizare și eliminare a pesarului vaginal este esențială. Asigurați-vă că sunteți bine informată cu privire la tehnicile corecte și că înțelegeți potențialele riscuri și complicații asociate utilizării pesarului vaginal. În cazul anumitor tipuri de pasare vaginale, poate fi necesară îndepărtarea dispozitivului în timpul actului sexual. Pentru a preveni infecțiile și iritațiile, este important să mențineți o igienă adecvată în timpul utilizării pesarului vaginal. Spălați-vă pe mâini înainte și după manipularea dispozitivului, curățați pesarul cu soluții dezinfectante speciale și urmați instrucțiunile medicului în privința igienei vaginale. (1, 2, 3, 6)


Data actualizare: 22-05-2023 | creare: 22-05-2023 | Vizite: 1583
Bibliografie
(1) Pessary, link: https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/16036-pessaries
(2) Vaginal Pessaries, link: https://www.voicesforpfd.org/assets/2/6/Vaginal_Pessaries.pdf
(3) Vaginal pessary for prolapse, link: https://www.ouh.nhs.uk/patient-guide/leaflets/files/65609Ppessary.pdf
(4) Vaginal prolapse, link: https://www.thewomens.org.au/health-information/vaginal-prolapse
(5) Pessary use in stress urinary incontinence: a review of advantages, complications, patient satisfaction, and quality of life, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5909791
(6) Do vaginal pessaries used to treat pelvic organ prolapse impact on sexual function? A systematic review and meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34982188
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum