Precizari privind programele pentru diabet, post-transplant si medicamentele oncologice

Data publicării: 06-04-2007

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a facut luni precizari privind cele trei programe nationale - diabetul, oncologia si tratamentul post-transplant - care au inceput sa functioneze descentralizat de la 1 aprilie.
 Este vorba de medicamente care se pot utiliza ambulatoriu si pot fi eliberate de orice farmacie cu circuit deschis care se afla insa in relatii contractuale cu casele de asigurari. Numai aceste farmacii pot elibera medicamentele pentru aceste programe.
 in ceea ce priveste eliberarea acestora, ministrul Sanatatii a mentionat ca orice pacient care se adreseaza unei farmacii pentru eliberarea acestor tipuri de medicamente trebuie sa stie ca nu exista plafoane pentru ele. Pe de alta parte, farmacistii trebuie sa onoreze reteta cu care vine pacientul in 24 de ore din momentul in care acesta a venit sa solicite medicamentul.
 Potrivit ministrului Sanatatii, cu acest lucru s-a avut in vedere un acces mai bun al pacientilor la tratament. El a mentionat ca Programul national de diabet si cel post-transplant sunt finantate in totalitate de catre minister, iar cel oncologic este finantat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii. Eugen Nicolaescu a precizat ca medicamentele pentru aceste programe sunt gratuite suta la suta.
 El a mai spus ca, de la 1 octombrie 2006, s-a facut descentralizarea antidiabeticelor orale si, din experienta aplicarii acestui program, a fost necesar un trimestru ca sa functioneze normal. "Consideram ca si pentru aceasta descentralizare va fi nevoie de cel putin un trimestru pana cand reglam adresabilitatea pacientilor catre farmacii", a spus Eugen Nicolaescu.
 Pana cand se va stii cati pacienti se adreseaza unei farmacii sau alteia, ce anume medicamente au nevoie, probabil ca va trebui sa se astepte un trimestru sau un trimestru si inca putin, a adaugat ministrul Sanatatii. El a precizat ca pacientii nu trebuie sa fie ingrijorati ca nu vor gasi medicamente sau ca vor ramane fara ele.
 Ministrul Nicolaescu a spus ca, pana la mijlocul acestei luni, pentru a elimina situatii neplacute, farmaciile cu circuit inchis si cele de spitale pot pune la dispozitie in continuare aceste tipuri de medicamente.
 Eugen Nicolaescu a afirmat ca nu poate dispune farmaciilor private ce stocuri sa faca si cum sa faca. "Noi putem sa intarim concurenta si competitia intre aceste farmacii, cu cat vor avea mai multi pacienti, cu atat le va fi mai bine. Cu cat ele se vor aproviziona cu cantitatile pe care oamenii le solicita, cu atat vor trai mai bine din punct de vedere economic", ministrul Sanatatii.
 De asemenea, Eugen Nicolescu a precizat ca pentru aceste programe nu se face licitatie nationala atata vreme cat sunt eliberate prin farmacii cu circuit deschis. Economiile care au fost realizate prin achizitionarea la preturi mai mici a medicamentelor pentru cele trei programe vor fi utilizate tot pentru pacienti.
 La randul sau, presedintele CNAS, dr. Vasile Ciurchea, a spus ca, prin achizitionarea la preturi mai mici a medicamentelor, s-au facut economii importante. El a explicat ca, in acest fel, beneficiile prin preturile de decontare la insulina au fost de 12,3%, in ceea ce priveste medicamentele pentru post-transplant s-a obtinut o reducere de 16,7 %, iar la cele oncologice - de 7,6%.
06-04-2007, Vizualizari 1200
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.