Prima abordare matematică care permite măsurarea ARNm-ului total specific tumorii din probe canceroase și non-canceroase
Autor: Teodorescu Mihai

Studiul, publicat în revista Nature Biotechnology, sugerează că noua abordare ar putea permite analize la scară largă ale nivelurilor totale de ARNm specifice tumorii din probele tumorale, servind într-un final ca biomarker de prognostic pentru multiple tipuri de cancer. Comparativ cu abordările de secvenÈ›iere clasice, care utilizează o singură celulă pentru a profila mai multe celule, noua abordare generează o imagine de ansamblu a tumorii, folosind un număr mai mare de celule. Metoda este considerată semnificativ mai eficientă, deoarece o probă de tumoră conÈ›ine un amestec divers de celule canceroase È™i non-canceroase.
Pentru dezvoltarea instrumentului, cercetătorii au a început prin analiza datelor de secvenÈ›iere clasice, cu o singură celulă, generate de la zece pacienÈ›i cu diferite tipuri de cancer. În total, analiza a inclus peste 48. 000 de celule. Combinarea datelor, într-o abordare de ansamblu, le-a permis cercetătorilor să identifice diferenÈ›ele în nivelurile totale de ARNm între celulele canceroase È™i cele non-canceroase.
O analiză a asemănărilor È™i a diferenÈ›elor apărute la nivel celular È™i genomic în diferite tipuri de tumori a demonstrat că nivelurile totale mai mari de ARNm specifice tumorii au fost corelate cu o supravieÈ›uire redusă a pacienÈ›ilor, indiferent de stadiul în care cancerul a fost diagnosticat. În anumite situaÈ›ii, analiza cancerelor în diferite stadii a arătat o îmbunătățire a rezultalor, chiar dacă nivelul acestora de ARNm era unul ridicat.
Cercetătorii atrag atenÈ›ia asupra faptului că descoperirile necesită confirmare prin studii prospective cu cohorte mai mari de subiecÈ›i, însă, în acelaÈ™i timp, sugerează că nivelurile totale de ARNm specifice tumorii ar putea deveni un biomarker de prognostic pentru a identifica pacienÈ›ii cu risc ridicat È™i a ghida tratamentului.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Expunerea la radiații puternice de frecvență radio duce la dezvoltarea celulelor canceroase la șobolani
- Compusul de ceai verde crește nivelurile unei proteine anticanceroase
- Vaccin împotriva cancerului, eficient în studiile pe animale
- Un nou studiu identifică un punct de control imun ce poate fi ţintit în terapia antitumorală
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni