Creșterea tumorilor pulmonare încetinită la jumătate cu o nouă abordare
Autor: Mancaș Mălina

ARN-ul acționează ca un mesager pentru informațiile despre ADN, executându-i instrucțiunile și reglând biosinteza proteinelor. Dar există un alt tip de ARN cunoscut sub denumirea de ARN necodificator care nu este implicat în procesul de sinteză a proteinelor, care pare însă să fie implicată în reglarea ciclurilor de diviziune celulară. Această funcție implică, de asemenea, non-codarea ARN în dezvoltarea și creșterea tumorilor, permițând anumitor celule să se multiplice anormal.
Prin modificarea activității de non-codificare a ARN-ului, s-a putut reduce creșterea tumorii pe un model de cancer pulmonar la cobai, cu 40-50%.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 16 tipuri de cancer, mai exact 6.419 tumori solide și 701 probe de țesut sănătos (pe care le-au folosit ca test de control).
Scopul a fost acela de a identifica moleculele de ARN necodificator activ în timpul așa-numitei faze de sinteză ADN a diviziunii celulare, în care se reproduc informațiile genetice. Expresia mai mare a unora dintre aceste molecule în timpul ciclului de diviziune celulară poate face ca celulele să se dividă necontrolat pentru a deveni canceroase.
Cercetătorii au reușit să identifice 570 molecule de ARN necodificator în diferite tipuri de cancer, și au descoperit 633 de noi biomarkeri pentru 14 tipuri de cancer.
Au injectat de două ori pe săptămână cobaii cu un agent care blochează acțiunea ARN-ului necodificator. În termen de 15 zile de la această terapie, cercetătorii au observat că tumorile canceroase s-au redus aproape la jumătate.
Această metodă bazată pe ARN să putea să fie utilizată pentru a trata cancerul pulmonar, pentru care rata de supraviețuire la 5 ani este în prezent de doar 18%.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Communications.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Inhibarea unei gene prin imunoterapie, o potențială strategie terapeutică eficientă pentru cancerul de sân triplu negativ
- Dispozitivele intrauterine asociate cu acăderea incidenței de cancer cervical
- Incidența cancerului de ficat ar putea crește cu peste 50% în următorii 20 de ani
- META-ANALIZĂ Programul de lucru în ture de noapte ar putea crește riscul de cancer la femei
- Cancer pulmonar - sfaturi
- Cancer la plamani
- Cancer la plamani - Chimioterapie sau Imunostimulatori
- Cancer la plamani
- Cancer la plamani
- Diagnostic Histopatologic
- Cancer pulmonar
- Daca este cancer ce avem de facut urmatorii pasi
- Cancer la plamani
- Despre cancerul pulmonar-De ce se intervine asa de tarziu?