Semnele clinice pot informa medicii cu privire la momentul oportun pentru începerea tratamentului agresiv împotriva leucemiei

©

Autor:

Semnele clinice pot informa medicii cu privire la momentul oportun pentru începerea tratamentului agresiv împotriva leucemiei
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison, sugerează un grup de semne clinice care pot fi asociate cu testele genetice, pentru a informa mai bine specialiștii cu privire la momentul în care este necesară începerea tratamentului mai agresiv. Anumite mutații genetice asociate cu leucemia reprezintă, însă, ghiduri mai puțin utile pentru luarea deciziilor de tratament pentru pacienți.
Studiile asupra leucemiei (cancerul sângelui și al celulelor care formează sânge), au relevat modificări ale genelor care pot fi asociate cu boala, iar aceste modificări genetice pot fi transmise de la o generație la alta. În anumite cazuri, modificările genetice oferă medicilor o modalitate de a evalua riscul bolii. Pentru alții, consecințele rămân însă obscure. Chiar și atunci când este evidențiat un risc genetic crescut pentru boală, poate fi dificil de stabilit când pot începe stadiile grave ale bolii.

În cadrul experimentelor de laborator, cercetătorii au expus șoarecii care găzduiesc o mutație genetică asociată cu leucemia „declanșatoare” unui model pentru insuficiența măduvei osoase, ce precede adesea dezvoltarea leucemiei. Conform rezultatelor, mutațiile au avut un impact redus sau niciun impact asupra producției de celule sanguine în starea de echilibru. Altfel spus, șoarecii care conțineau mutația au părut normali de cele mai multe ori.

Ulterior, pentru a imita provocările imunologice și de mediu cu care oamenii se pot confrunta pe termen lung, cercetătorii au expus șoarecii în trei moduri, fie cu un medicament de chimioterapie comun, o componentă a pereților celulelor bacteriene care provoacă inflamație sau un medicament folosit pentru a accelera diviziunea celulelor stem, administrat înainte de transplanturile umane. Cercetătorii au vrut să vadă cum va răspunde măduva osoasă a șoarecilor.

În toate cazurile, celulele stem păreau relativ normale, însă nu reușit să răspundă la stresori sau au fost extrem de afectate în răspunsul lor de a se extinde. Chiar și cu chimioterapie, animalele mutante nu au reușit să creeze un răspuns. Fără expansiunea celulelor stem, animalele au fost depășite de insuficiența măduvei osoase. Modelul cercetătorilor oferă un sistem unic pentru a descoperi ceea ce poate declanșa forme severe de boală la oameni.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-02-2022 | creare: 25-02-2022 | Vizite: 340
Bibliografie
Mouse study may help doctors choose treatments for leukemia patients, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220223104941.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tehnologie de editare genetică, folosită pentru tratarea leucemiei avansate, rezistente la tratamentele obișnuite
  • Terapia STAb-T - un nou tratament pentru leucemia limfoblastică acută T (LAL-T)
  • Un program celular activ doar în timpul dezvoltării fetale previne leucemia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum