Prima Academie Europeana de boli infectioase si HIV/SIDA la Bucuresti

Data publicării: 27-06-2009

Academia Europeana HIV/SIDA si de boli infectioase a fost inaugurata, sambata, in prezenta ministrului sanatatii, dr. Ion Bazac, si a ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Proiectul urmareste sa creasca nivelul de pregatire al personalului medical si social din Romania si din alte tari europene pentru a face fata numeroaselor provocari generate de aceste boli, a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel, cu prilejul inaugurarii.
El a subliniat ca Romania are nevoie in continuare de personal bine calificat pe care aceasta academie il va pregati prin programele ei.
"Epidemia HIV/SIDA si alte boli infectioase vor fi cu noi pentru multa vreme. Aceasta academie va crea expertii de care avem nevoie ca sa fim intotdeauna cu un pas inainte acestor epidemii si sa le oprim la timp si eficient", a spus prof.dr. Streinu Cercel.
Academia, ca parte a Institutului de Boli Infectioase "Prof.dr. Matei Bals", va oferi in Romania pentru beneficiarii romani sau straini o varietate mare de programe de cursuri rezidentiale sau la distanta, avand avantajul de a oferi acces direct la facilitati, experti si proceduri de top, a mai spus prof.dr. Adrian Streinu Cercel, care a adaugat ca "investitia a costat 1,5 milioane de euro, bani privati".
La nivel national, academia isi propune sa fie un instrument de pregatire post-universitara a diverselor categorii de personal medical si social, absolventii avand diploma recunoscuta de Ministerul Educatiei, Colegiul Medicilor, Universitatea de Medicina sI Farmacie "Carol Davila".
La nivel international, academia va sustine o retea de experti din peste 15 tari europene, care vor lucra pentru a crea standarde si ghiduri de buna practica si pentru a se solidariza in sustinerea programelor adecvate pentru combaterea HIV/SIDA si altor boli infectioase la nivelul UE, a explicat profesorul Streinu Cercel.
Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, a declarat ca academia este prima institutie de acest fel din Europa si urmareste sa asigure un acces direct la cunostinte si practica, la cele mai inalte standarde in domeniul tratamentului si al ingrijirilor HIV/SIDA pentru profesionisti din domeniul social, medical si educativ.
Ministrul a mai spus ca la o recenta intalnire cu reprezentantul ONU, acesta a declarat: "Ţara dumneavoastra este recunoscuta in lume pentru modul in care a gestionat problema pacientilor infectati cu HIV".
El a adaugat ca reprezentantul ONU i-a sugerat sa infiinteze un centru regional si asta s-a intamplat, pentru a impartasi experienta in domeniu.
"Astazi, dupa mai bine de 20 de ani in care am luptat cu aceasta maladie si am castigat experienta in acest domeniu, ne aflam in pozitia de a le impartasi si celorlalte tari din regiune cunostintele acumulate in aceasta perioada", a spus ministrul.
El a adaugat ca situatia dificila cu care s-a confruntat Romania in anii '90 a determinat implementarea unor politici, strategii si masuri de o amploare considerabila in tara noastra in lupta impotriva SIDA.
"Ţara noastra este una dintre putinele tari care asigura tratament gratuit bolnavilor de SIDA, statul roman cheltuind in jur de 50 de milioane euro anual in acest scop. Suntem una dintre cele mai pregatite tari in ceea ce priveste raspunsul HIV/SIDA, avand o Strategie Nationala HIV/SIDA adoptata in 1999 si reevaluata periodic", a spus ministrul.
Bazac a afirmat ca in prezent suntem capabili sa exportam expertiza noastra in lupta impotriva HIV/SIDA, in ceea ce priveste preventia, accesul la tratament si ingrijiri medicale, dezvoltarea serviciilor de suport psiho-social pentru persoanele infectate HIV si pentru familiile acestora si cresterea integrarii sociale.
El a subliniat ca inca de la infiintare, Academia Europeana HIV/SIDA are o puternica sustinere medicala, fiind initiativa unei retele de experti din peste 15 tari din Europa Centrala si de Est si tari ale Europei de Vest.
Ministrul a anuntat ca doreste sa lanseze cu acest prilej un plan regional pentru tari din Ucraina, Moldova, Belarus, care se afla in situatia Romaniei de acum 20 de ani.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a apreciat proiectul si a anuntat ca absolventii acestei academii vor fi recunoscuti ca absolventi ai unor cursuri post-universitare, mentionand ca in Romania sunt cinci astfel de scoli academice post-universitare. Ea a subliniat ca Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" va fi o institutie care va sta alaturi de acesta scoala academica.
"Imi exprim convingerea ca impreuna cu colegii din sud-estul Europei, academia isi va spune cuvantul in crearea de standarde de sanatate. Este un program foarte important nu numai pentru Romania, ci si pentru alte tari", a opinat ministrul Educatiei.
Ambasadorul ONU la Bucuresti, Soknan Han Jung, a apreciat proiectul dezvoltat in Romania si a mentionat ca si ONU a contribuit cu cinci milioane de dolari, dar si cu suport tehnic.
Acesta a reliefat colaborarea dintre ONU si Romania in domeniul HIV/SIDA si a apreciat parteneriatul dintre Guvern, ONG-uri si alte institutii, parteneriat care ar putea fi multiplicat si in alte tari.
"Durata cursurilor academiei poate fi de doua saptamani, o luna sau trei luni, in functie de necesitatile fiecarei tari", a subliniat dr. Adrian Streinu Cercel, mentionand ca examinarea se face prin televoting.
Academia beneficiaza si de o cladire moderna, special dedicata activitatilor de instruire, intalnirilor si evenimentelor stiintifice, cu deosebite capacitati de cursuri si gazduirea cursantilor, avand garsoniere si apartamente.
Sursa: Agerpres, 27-06-2009, Vizualizari 1256
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.