Primul compus biodisponibil care inhibă producția de radicali liberi în mitocondrii tratează și sindromul metabolic

©

Autor:

Primul compus biodisponibil care inhibă producția de radicali liberi în mitocondrii tratează și sindromul metabolic
În anii 1970, a existat o tendință de utilizare a antioxidanților pentru a combate radicalii liberi, despre care se credea că sunt produse secundare dăunătoare ale metabolismului energetic care contribuie la îmbătrânire și la boli cronice. Însă abordarea s-a dovedit ineficientă și chiar dăunătoare, deoarece antioxidanții nețintiți au interferat cu căile benefice de semnalizare celulară. Ca urmare, cercetările în acest domeniu au scăzut, deoarece teoriile mitocondriale ale bolii și îmbătrânirii și-au pierdut popularitatea.
O nouă abordare a apărut din cercetările efectuate la Buck Institute. În loc să încerce să elimine radicalii liberi după formarea lor, oamenii de știință propun administrarea unei pastile care împiedică selectiv producerea acestora. Cercetările în colaborare dintre Buck Institute și Calico Labs au demonstrat că inhibarea producției de radicali liberi la un anumit loc din mitocondrie poate preveni și trata sindromul metabolic și rezistența la insulină la șoareci.

Cercetătorii au dezvoltat un compus biodisponibil oral numit S1QEL1.719, care inhibă selectiv producția de radicali liberi la locul IQ al complexului mitocondrial I. Acest compus a fost testat pe șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi pentru a induce sindromul metabolic și a redus eficient acumularea de grăsimi, a protejat împotriva toleranței scăzute la glucoză și a prevenit creșterea nivelului de insulină a jeun asociată cu rezistența la insulină.

Descoperirile sugerează că producția de radicali mitocondriali joacă un rol crucial în diferite boli cronice legate de îmbătrânire, iar blocarea producției de radicali liberi ar putea fi o strategie viabilă pentru tratamentul bolilor și intervențiile anti-îmbătrânire. Compusul dezvoltat acționează ca un dopul într-o sticlă de vin, blocând în mod specific producția de radicali liberi fără a împiedica metabolismul energetic al mitocondriilor.

Cercetătorii cred că inhibarea producției de radicali liberi la complexul I are potențial pentru intervenții în alte afecțiuni, cum ar fi boala Alzheimer, boala ficatului gras, pierderea auzului indusă de zgomot și procesul de îmbătrânire în sine. Compusul dezvoltat în acest studiu este foarte specific și nu perturbă semnalizarea redox celulară normală sau funcționarea mitocondrială.

Cercetătorii sugerează revizuirea teoriei mitocondriale a îmbătrânirii, deoarece inhibarea locului specific din complexul I îmbunătățește mediul redox general și previne bolile metabolice. Capacitatea acestor compuși de a regla fin producția mitocondrială de radicali liberi este considerată o descoperire remarcabilă.

sursa: Science Daily
foto: Buck Institute

Data actualizare: 12-07-2023 | creare: 12-07-2023 | Vizite: 222
Bibliografie
First bioavailable compound that specifically inhibits free radical production in mitochondria prevents and treats metabolic syndrome in mice, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/07/230710113857.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testul care poate indica vârsta biologică
  •