Testul care poate indica vârsta biologică

©

Autor:

Testul care poate indica vârsta biologică
Vârsta noastră cronologică nu reflectă de fiecare dată vârsta biologică. Cercetătorii din cadrul Centrului Național de Gerontologie din Beijing, China, au realizat un studiu privind uneltele de „diagnosticare a vârstei”, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience.
Cercetătorii din domeniul anti-aging vâd îmbătrânirea ca pe o afecțiune care poate și trebuie să fie opriră sau încetinită, iar un nou test ar putea oferi sprijin în acest sens. Echipa de cercetare a dezvoltat un test de urină care poate oferi indicații privind îmbătrânirea organismului la momentul măsurării markerilor afectării celulare.

Gradul de afectare a celulelor depinde de anumiți factori, ca genetica și stilul de viață. Conform teoriei radicalilor liberi implicați în îmbătrânire, afectarea oxidativă este principala cauză a îmbătrânirii. Bioprodușii oxidării din metabolism pot cauza afectarea biomoleculelor din celule, ca ADN sau ARN.

Pe măsură ce îmbătrânim, crește gradul de oxidare, astfel că nivelul markerilor oxidativi crește, iar unul dintre aceștia, numit 8-oxoGsn, este un rezultat al oxidării ARN.

Acesta poate fi depistat în probele de urină ale animalelor, iar cercetătorii au testat dacă teoria se aplică și în cazul oamenilor. Cu ajutorul cromatografiei lichide de ultra-înaltă-perormanță, au analizat probe de urină de la 1.228 participanți cu vârste între 2-90 ani. S-a observat o creștere a 8-oxoGsn urinare  dependent de vârstă la participanții de peste 21 de ani.

8-oxoGsn urinară poate reflecta starea reală a organismului, mai mult decât vârsta cronologică, și riscul de îmbolnăvire din cauza vârstei.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 20-07-2019 | creare: 28-02-2018 | Vizite: 3661
Bibliografie
(1) This simple test may reveal your true biological age, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321066.php
(2) Urinary 8-oxo-7,8-dihydroguanosine as a Potential Biomarker of Aging, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2018.00034/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârsta pe care simțim că o avem variază de la o zi la alta
  • Nașterea mai multor copii ar putea încetini îmbătrânirea la femei
  • Îmbătrânirea ar putea intensifica efectele negative ale unei diete bogate în sare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum