Produs metabolit al rodiei: Cercetătorii au descoperit o strategie pentru a crește numărul de celule imunitare care atacă tumorile
Autor: Zamfir Andreea

Stadiile avansate ale cancerului colorectal continuă să aibă rate de mortalitate substanțiale. Numeroasele descoperiri științifice din ultimii ani au îmbunătățit diagnosticarea și tratamentul, dar, din păcate, nu toți pacienții răspund bine la modalitățile terapeutice de ultimă oră.
Potrivit unor studii recente, disfuncția imunologică este una dintre trăsăturile bolilor oncologice. Țesutul din jurul tumorii, cunoscut sub numele de micro-mediu tumoral, suprimă în mod intenționat celulele imunitare care ar trebui să lupte împotriva tumorii. Celulele T, răspunsul imunitar natural al organismului nostru la cancer, sunt ulterior limitate în capacitatea lor de a funcționa, permițând tumorii să crească și să se răspândească necontrolat.
Echipa de studiu de la Institute for Tumour Biology and Experimental Therapy și Goethe University Frankfurt, sub conducerea profesorului Florian Greten, a făcut acum progrese semnificative în direcția unei potențiale rezolvări a acestei probleme. Cercetătorii au demonstrat că urolitina A declanșează un sistem biologic cunoscut sub numele de mitofagie, care reînnoiește și reciclează mitocondriile. Celulele T își elimină mitocondriile vechi, deteriorate și le înlocuiesc cu mitocondrii noi și sănătoase. Ca urmare, constituția genetică a celulelor T este modificată, ceea ce le face mai puternice în combaterea tumorii.
Doctorul Dominic Denk, primul autor al studiului și cadru medical la Frankfurt University Hospital, explică faptul că sistemul imunitar stă la baza rezultatelor studiilor, mai de grabă decât celula tumorală. Acesta mai spune că, pentru pacienții cu cancer colorectal, există în prezent o lipsă de tehnici terapeutice, iar descoperirea pe care au făcut-o aduce oportunități semnificative pentru utilizarea clinică ulterioară, prin îmbunătățirea potențială a terapiei combinate cu imunoterapiile deja disponibile.
Echipa se așteaptă să dezvolte tratamentul nu numai pentru cancerul colorectal, ci și pentru alte tipuri de cancer.
Pornind de la aceste rezultate, cercetătorii intenționează să continue colaborarea lor productivă, iar în următoarele studii clinice, va fi examinată utilizarea urolitinei A la persoanele cu cancer colorectal.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum