Perturbarea ritmului circadian implicată în dezvoltarea cancerului gastric

©

Autor: Redacția ROmedic

Perturbarea ritmului circadian implicată în dezvoltarea cancerului gastric
Tulburarea ritmului circadian a fost asociată, în urma cercetării de până acum, cu câteva tipuri de cancer: carcinomul endometrial, leucemia mieloidă cronică, cancerul de sân, carcinomul hepatocelular și carcinomul spinocelular la nivelul capului și gâtului.

Ritmul circadian este un ciclu fiziologic, care are loc cu o periodicitate de aproximativ 24 de ore și care reglează activitatea fiziologică și comportamentul. Perturbarea ritmului circadian afectează funcționarea organismului, începând de la tulburări de somn și metabolism, până la dezvoltarea unor afecțiuni grave.

Un studiu publicat în 2014 a confirmat implicarea perturbării ritmului circadian și în cazul cancerului gastric. Opt gene responsabile de „ceasul” nostru intern (PER1, PER2, PER3, CLOCK, CRY1, CRY2, BMAL1, CK1 și TIM ) au fost analizate pe probe de țesut sănătos și afectat de boală, prelevate de la 29 de pacienți care sufereau de cancer gastric.

Cercetătorii au identificat o creștere a nivelului genei PER2 în țesuturile canceroase, în timp ce gena CRY1 avea un nivel semnificativ mai ridicat în cazurile de cancer avansat.

Concluzia studiului a fost că tulburările genelor implicate în ritmul circadian sunt asociate cu dezvoltarea cancerului gastric. Studii viitoare ar putea explica mai bine implicarea „ceasului” intern în dezvoltarea tumorilor maligne.

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 27-08-2014 | Vizite: 2862
Bibliografie
Deregulated expression of circadian clock genes in gastric cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992139/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea
  • Perioada din zi a contactării unei infecții îi influențează evoluția
  • Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum