Proteine naturale folosite pentru dezvoltarea unui mușchi artificial autonom

Proteine naturale folosite pentru dezvoltarea unui mușchi artificial autonom

©

Autor:

Proteine naturale folosite pentru dezvoltarea unui mușchi artificial autonom
Cercetătorii de la Universitatea din Freiburg au reuÈ™it să dezvolte un muÈ™chi construit în mod exclusiv pe bază de proteine ​​naturale care poate să se contracte în mod autonom. MiÈ™cările, controlate cu ajutorul modificărilor de pH È™i de temperatură, sunt conduse de o reacÈ›ie chimică ce consumă energie moleculară în acest scop.
MuÈ™chiul artificial este încă un prototip, însă, cu toate acestea, cercetătorii spun că biocompatibilitatea ridicată a materialului È™i posibilitatea de a-È™i ajusta compoziÈ›ia pentru a se potrivi cu un anumit È›esut ar putea deschide calea pentru aplicaÈ›ii viitoare în medicina reconstructivă, protetică, farmaceutică sau robotică moale.

În trecut, oamenii de È™tiință au utilizat proteine ​​naturale ca bază pentru dezvoltarea sistemelor musculare artificiale È™i le-au construit în maÈ™ini moleculare minuscule sau în polimeri. Cu toate acestea, dezvoltarea unor materiale musculare sintetice care să fie în întregime organice È™i să se miÈ™te autonom cu ajutorul energiei chimice nu a fost încă posibil.

Materialul folosit de echipa de cercetători de la Universitatea din Freiburg se bazează pe elastină, o proteină fibroasă naturală care apare È™i la oameni, dând elasticitate pielii È™i vaselor de sânge. După modelul acestei proteine, cercetătorii au dezvoltat două proteine ​​asemănătoare elastinei, dintre care una răspunde, de exemplu, la fluctuaÈ›iile pH-ului, cealaltă la schimbările de temperatură. Oamenii de È™tiință au combinat cele două proteine ​​prin reticulare fotochimică pentru a forma un material cu două straturi.

Cercetătorii au reuÈ™it să inducă contracÈ›iile ritmice folosind o sursă de energie chimică drept combustibil, în acest caz sulfitul de sodiu. Într-o reacÈ›ie chimică oscilantă în care pH-ul se modifică în cicluri datorită unei legături speciale a mai multor reacÈ›ii, energia adăugată a fost convertită în energie mecanică prin stări de neechilibru ale materialului. În acest fel, cercetătorii au indus materialul să se contracte în mod autonom într-o manieră ciclică. De asemenea, au reuÈ™it să pornească È™i să oprească contracÈ›iile cu ajutorul schimbărilor de temperatură: reacÈ›ia chimică oscilantă a început la o temperatură de aproximativ 20°C, iar materialul a început să facă miÈ™cări ritmice.

„Deoarece este derivat din proteina elastina naturală È™i este produsă de noi prin mijloace biotehnologice, materialul nostru este marcat de o durabilitate ridicată, care este relevantă È™i pentru aplicaÈ›ii tehnice”, explică autorii. „În viitor, materialul ar putea fi dezvoltat în continuare pentru a răspunde la alÈ›i stimuli, cum ar fi concentraÈ›ia de sare din mediu È™i pentru a consuma alte surse de energie”.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-02-2022 | creare: 01-02-2022 | Vizite: 374
Bibliografie
Artificial muscles made of proteins, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220128141254.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum