O aplicație pentru a ajuta la găsirea unui tratament împotriva celui mai frecvent tip de demență

©

Autor:

O aplicație pentru a ajuta la găsirea unui tratament împotriva celui mai frecvent tip de demență
Demența frontotemporală este cauza principală a demenței la pacienții sub 60 de ani, cu până la 30% din cazuri atribuite geneticii. Boala are trei variante principale, cu simptome care se pot suprapune, inclusiv schimbări dramatice de personalitate, probleme de mișcare și afectarea vorbirii, limbajului și înțelegerii.
Cercetătorii de la Universitatea California, San Francisco (UCSF), au dezvoltat o aplicație pentru smartphone care ar putea facilita participarea mai largă la studiile clinice pentru persoanele cu demență frontotemporală. Această aplicație oferă teste cognitive comparabile cu metodele standard de aur și ar putea detecta semnele timpurii ale demenței frontotemporale la purtătorii de gene înainte de apariția simptomelor.

Studiul, publicat în JAMA Network Open, arată că testele prin intermediul aplicației mobile sunt cel puțin la fel de sensibile ca evaluările neuropsihologice efectuate în clinică pentru a detecta demența frontotemporală în stadii incipiente, la persoanele predispuse genetic. Acest avans este deosebit de relevant în contextul în care mai mult de 30 de studii clinice privind acest tip de demență sunt în curs de desfășurare sau în etape de planificare, inclusiv unul care ar putea deveni primul medicament aprobat pentru încetinirea progresiei bolii la anumiți purtători de gene.

Diagnosticul precoce și monitorizarea răspunsului la tratament sunt esențiale, dar au fost limitate de dificultatea diagnosticării timpurii și urmărirea progresiei bolii. Aplicația dezvoltată de echipa UCSF are potențialul de a schimba această situație, permițând monitorizarea efectelor tratamentului și înlocuirea multor vizite la fața locului în cadrul studiilor clinice.

Colaborând cu compania de software Datacubed Health pentru dezvoltarea platformei, cercetătorii au inclus teste ale funcției executive, care sunt afectate în demența frontotemporală. Datele bogate colectate prin aplicație, inclusiv înregistrări vocale și mișcări corporale, au permis dezvoltarea unor noi teste care ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie și monitorizarea simptomelor.

Deși aplicația nu este încă disponibilă publicului, reprezintă o inovație promițătoare pentru cercetarea demenței frontotemporale și poate facilita încercarea unor terapii noi promițătoare, inclusiv terapii genice și oligonucleotide antisens, care ar putea încetini progresia acestei boli fatale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-04-2024 | creare: 04-04-2024 | Vizite: 174
Bibliografie
App may pave way to treatments for no. 1 dementia in under-60s, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240401142451.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: