Pruritul ocular (senzația de mâncărime la nivelul ochiului)

©

Autor:

Pruritul ocular (senzația de mâncărime la nivelul ochiului)

Senzația de mâncărime la nivelul ochilor, cunoscută în termeni medicali sub numele de prurit ocular, este o problemă oculară comună, unul dintre motivele principale ale vizitelor la oftalmolog. În majoritatea cazurilor, pruritul ocular este cauzat de o alergie sau de o infecție iar tratamentul vizează atât ameliorarea simptomelor, cât și tratarea cauzei. Deși există o tendință generală de a considera senzația de mâncărime la nivelul ochiului o problemă minoră, pruritul ar putea fi un simptom al unei afecțiuni severe, cât și o cauză a anxietății, care poate afecta calitatea vieții. Determinarea atentă a cauzei pruritului ocular este esențială pentru ca tratamentul acordat să fie unul adecvat și să amelioreze simptomele pacienților. (1, 2, 3)

Cauze și factori de risc

Alergia, declanșată de expunerea la polen, mucegai, acarieni, păr de animale, machiaj sau picături oculare reprezintă cea mai frecventă cauză a mâncărimii ochilor. Simptomele alergice sunt declanșate de histamină, un compus eliberat de celule pentru a apăra organismul de alergeni. Histamina provoacă un răspuns inflamator, iar mâncărimea ochilor se numără printre simptomele comune ale expunerii la alergeni. Keratoconjunctivita atopică/vernală, conjunctivita alergică și dermatita atopică fac parte din spectrul alergiilor oculare. (1, 2, 4, 5)

Alergiile se clasifică în:

  • alergii sezoniere (sunt de regulă asociate cu expunerea la ambrozie sau orice altă plantă care produce polen - pruritul ocular cauzat de alergia sezonieră apare doar în anumite perioade ale anului și este însoțit de alte simptome, precum congestie nazală sau strănut);
  • alergii perene (declanșate în special de expunerea la mucegai, praf sau păr de animale - pruritul ocular cauzat de alergia perenă poate să apară în orice perioadă a anului). (4, 5)


Alte cauze posibile pentru pruritul ocular includ:

  • sindromul ochiului uscat (o producție scăzută de lacrimi crește sensibilitatea ochilor la praf sau alte particule din aer, ceea ce poate duce la inflamații și mâncărimi ale ochiului);
  • blefarită (descrie inflamația marginii libere a pleoapelor, cauzată adesea de o infecție, ce afectează de regulă ambii ochi și care se poate manifesta prin senzație de mâncărime și de arsuri, lăcrimare, cruste la nivelul marginii libere a pleoapelor, telangiectazii sau secreții mucoase la nivelul pleoapei);
  • infecții (ochii sunt vulnerabili la infecții virale, bacteriene și fungice, conjunctivita infecțioasă fiind cea mai frecventă infecție oculară - în anumite situații, precum în cazul unei inflamații la nivelul irisului, un tratament inadecvat sau lipsa unui tratament poate determina complicații severe);
  • disfuncții ale glandelor meibomiene;
  • pilule anticoncepționale;
  • anumite antibiotice precum penicilina;
  • decongestionante, inclusiv antihistaminice beta-blocante;
  • unele medicamente pentru acnee. (1, 2, 4, 6)


Purtarea acelorași lentile pentru o perioadă prea lungă de timp poate determina iritarea ochilor, ceea ce va duce la apariția mâncărimilor. O altă posibilă cauză pentru senzația de mâncărime la nivelul ochiului o reprezintă și pătrunderea în ochi a particulelor de praf sau a unor substanțe străine. (3, 5, 7)

Diagnostic

Pentru ameliorarea senzației de mâncărime de la nivelul ochiului se impune prezența la medicul oftalmolog și urmarea tratamentului stabilit de către acesta, în urma unei evaluări medicale. În timpul examenului clinic, medicul oftalmolog va solicita informații cu privire la durata și frecvența simptomelor, precum și la factorii exacerbatori și la plângerile sistemice asociate cu pruritul. O examinare amănunțită va ajuta la relevarea patologiei de bază. În situația în care medicul oftalmolog nu poate stabili un diagnostic și se ajunge la suspiciunea unei reacții alergice, va fi necesar un consult la medicul alergolog. Pentru a afla dacă o alergie este cauza pruritului, un alergolog poate efectua un test cutanat pentru alergeni specifici. (1, 3)

Tratament

În funcție de patologia care stă la baza mâncărimii oculare, tratamentul poate include:

  • medicamente antihistaminice sau antiinflamatoare (pentru ameliorarea mâncărimilor cauzate de o alergie);
  • medicamente antibiotice (pentru tratarea unei infecții bacteriene);
  • aplicarea lacrimilor artificiale (pentru a crește producția de lacrimi - indicată preponderent în sindromului ochiului uscat, dar nu numai);
  • utilizarea stabilizatorilor mastocitari (terapie suplimentară pentru dermatoblefarită de contact sau keratoconjunctivită atopică și pentru cazurile severe de dermatită atopică sau conjunctivită alergică);
  • utilizarea pe termen scurt a vasoconstrictorilor topici (pentru ameliorarea simptomatică în conjunctivită alergică);
  • corticosteroizi topici sau imunomodulatori (utilizate pentru controlul simptomelor pacienților cu keratoconjunctivită vernală).


Se va evita frecarea ochilor sau spălarea acestora cu apă rece. Se poate recurge însă la spălarea ochiului cu mâncărimi cu soluție salină sau cu apă caldă și la utilizarea compreselor reci sau calde. Se recomandă, de asemenea, utilizarea unui umidificator pentru reglarea umidității din aer, dar și evitarea polenului sau a altor factori cu potențial alergen. În cazul în care senzația de mâncărime la nivelul ochiului este declanșată de un alergen, este important să se evite sau să fie eliminați declanșatorii alergici. (1, 2, 3)

Poate fi prevenită senzația de mâncărime la nivelul ochiului?

Prevenirea mâncărimii ochilor va depinde de cauza principală a problemei. Pentru a putea depista cauza, se impune vizita la medicul oftalmolog, iar mai apoi, în funcție de concluziile evaluării clinice inițiale, vizita la medicul alergolog sau imunolog. Dacă mâncărimea oculară este cauzată de o alergie, este necesară îndepărtarea alergenului. Mirosurile puternice, cum ar fi cele produse de substanțele chimice, parfumuri sau tutun pot fi iritante, pot provoca inflamații și pot determina senzația de mâncărime la nivelul ochiului. În cazul în care pruritul este determinat de o infecție bacteriană, va fi necesar un tratament cu antibiotice. Indiferent de care este cauza, se recomandă evitarea lucrurilor sau a substanțelor cu potențial iritant pentru ochi, frecarea ochilor, cât și privirea îndelungată la un ecran. De asemenea, se recomandă utilizarea produselor hipoalergice și consumul unei diete bogată în vitamină A și acizi grași omega-3. (1, 2)

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pruritul pleoapelor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum