Repelente împotriva căpușelor

©

Autor:

Repelente împotriva căpușelor
Prevenția mușcăturii de căpușă este extrem de importantă pentru a evita posibilii agenți patogeni pe care acest parazit ni-i poate transmite.

Atunci când ne petrecem timpul în zone cu verdeață, utilizarea de produse repelente, pe piele sau pe îmbrăcăminte/încălțăminte și obiectele care pot ajunge în contact cu căpușe (pături, cort, saci de dormit), poate ține la distanță căpușele.

Tipuri de repelente

Produse repelente pe bază de DEET

Disponibile sub formă de spray, loțiuni, unguente, produsele care au ca substanță activă DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamida sau N,N-dietil-m-toluamida) se aplică pe piele, în zonele care ar putea intra în contact cu căpușele sau/și pe haine și încălțăminte. 

DEET este cel mai eficient repelent împotriva insectelor cunoscut până acum și are un spectru larg de acțiune. Ține la distanță și căpușele și scade riscul unei mușcături, dar eficiența nu este la fel de mare ca în cazul insectelor (țânțari de exemplu). 

Se recomandă ca DEET să fie în concentrație de 20-30%, pentru a fi sigur și în același timp eficient. S-a observat că o concentrație mai mare de 30% nu oferă o protecție suplimentară, iar în unele țări, este interzisă comercializarea produselor care au o concentrație mai mare de 40%. pe de altă parte, o concentrație prea mică de DEEA poate împiedica o căpușă să se atașeze de piele, dar nu o poate reține să nu ajungă la o porțiune de piele neexpusă și care unde nu a fost aplicată soluția repelentă.

Când folosiți aceste produse, este important să aveți în vedere următoarele:
 • nu le aplicați pe sub haine sau pe leziuni ori inflamații la nivelul pielii;
 • nu aplicați concomitent și produse de protecție solară;
 • când ajungeți acasă, spălați zona unde ați aplicat produsul cu apă și săpun;
 • substanța nu omoară căpușele, ci are doar acțiune repelentă (le ține la distanță);
 • la copii, Academia Americană de Pediatrie recomandă aplicarea acestor produse începând cu vârsta de 2 ani, iar concentrația de DEET nu trebuie să depășească 30%; nu aplicați pe mâinile celor mici, din cauza riscului de a le introduce în gură;
 • evitați să aplicați aceste produse pe mâini, în zona ochilor și a gurii;
 • pentru aplicarea pe față a produselor sub formă de spray, puneți produsul întâi în palme, apoi întindeți-l pe pielea feței;
 • în cazuri rare, DEET poate provoca reacții adverse precum iritații ale pielii, alergii, reacții toxice (mai rar). (1), (2), (3), (4)

Produse repelente pe bază de Permetrin

Permetrin este o substanță chimică sintetică, ce acționează în primul rând ca insecticid și acaricid, dar are și efect repelent împotriva insectelor și căpușelor. Produsele care au în compoziție această substanță activă se aplică exclusiv pe haine și încălțăminte, nu pe piele! Odată ce se usucă, substanța devine inodoră și rămâne activă cel puțin două săptămâni după o singură aplicare, fiind rezistentă și la câteva spălări, întrucât aderă la material. Căpușele care intră în contact cu aceasta vor cădea, iar dacă sunt expuse mai mult timp, vor muri. Permetrin este cea mai puternică substanță împotriva căpușelor. Aplicarea spray-ului pe haine și obiecte se recomandă să se facă afară, iar după aplicare să se lase 2 ore să se usuce (4 ore dacă umiditatea aerului este ridicată).

Produsele care conțin permetrin se recomandă să fie aplicate și pe echipamentul de munte, pe cort, sacul de dormit, pătura pe care stați pe iarbă. Pentru o protecție cât mai mare împotriva căpușelor, combinați produsele care conțin DEEA și permetrin.

Hainele impregnate cu permetrin
Pentru cei care fac frecvent drumeții și trasee montane sau petrec mult timp în natură, există varianta achiziționării de haine tratate cu permetrin din magazine online specializate. Studiile privind siguranța pentru consumatori (de exemplu, uniformele soldaților americani sunt impregnate cu permetrin) și eficiența protecției împotriva căpușelor au arătat că substanța nu se absoarbe la nivelul pielii, ceea ce înseamnă că riscurile pentru sănătate sunt scăzute, asigurând totodată protecția împotriva căpușelor. (5)

Când folosiți permetrin este important să aveți în vedere:
permetrin are un nivel redus de toxicitate la mamifere, este absorbit la nivelul pielii în cantitate foarte mică și e rapid inactivat de organism, în schimb este foarte toxic pentru pisici și pești, de aceea evitați să îl aplicați pe feline și fiți precauți în cazul în care mergeți la pescuit, pentru a nu contamina apa;
evitați să aplicați soluții cu permetrin pe piele, pentru că ar putea provoca iritații;
spălați-vă pe mâini cu apă și săpun după aplicarea spray-ului;
în concentrații foarte mari, această substanță ar putea avea efecte neurotoxice la păsări și mamifere, inclusiv la oameni. (1), (6)

Uleiurile esențiale ca repelente

Foarte populară este utilizarea uleiurilor esențiale ca repelente, ca o alternativă la substanțele sintetice DEET și permetrin. Însă eficiența privind ținerea la distanță a căpușelor a fost insuficient testată pentru a putea trage concluzii definitive.

Mai jos găsiți o scurtă trecere în revistă a câtorva studii privind cele mai frecvent utilizate uleiuri esențiale împotriva căpușelor.

Unele dintre studii s-au realizat în laborator, altele pe animale sau oameni. Nu toate speciile de căpușe care transmit patogeni au fost luate în considerare, iar pentru validarea rezultatelor este necesară replicarea testelor la scală mai largă. De aceea rezultatele de mai jos trebuie privite cu rezerva necesității de studii suplimentare.

 • În ceea ce privește efectul repelent asupra căpușelor din specia Ixodes ricinus al citridiolului, un compus din extractul de eucalipt de lămâie, un studiu publicat în 2004 a indicat o reducere cu 34% a mușcăturilor de căpușă la participanții care au aplicat un spray pe bază de citridiol (în activitățile desfășurate în aer liber, participanții au prezentat o incidență a mușcăturilor de căpușă de 31% atunci când au aplicat spray-ul față de 65% atunci când nu l-au folosit). (7)

 • Un studiu publicat în 2007, în care s-a testat eficiența uleiului esențial de levănțică (Lavendula angustifolia) în a ține la distanță specia de căpușe Hyalomma marginatum, a arătat că efectul repelent variază între 70-100% în toate concentrațiile testate (5, 10 și 20%), dar că uleiul în concentrație de 5% persistă doar 40 de minute, comparativ cu celelalte două, care se mențin timp de 120 de minute. (8)

 • Într-un studiu din 2008 a fost investigat efectul repelent al uleiurilor esențiale din busuiocul dulce (Ocimum basilicum L.) asupra speciei Ixodes ricinus. S-a observat că eugenolul a fost similar substanței DEET în ambele doze testate, în schimb linaloolul nu a avut niciun efect. (9)

 • În 2009 un studiu realizat în cadrul a două ferme din Maroc, pe vaci, a arătat că folosirea unui spray pe bază de geraniol (ingredient din uleiul esențial de geranium), în concentrație de 1% a redus numărul de mușcături de căpușă la animalele la care s-a aplicat spray-ul comparativ cu grupul de control. S-a observat totodată o reducere a numărului de mușcături în zilele 7, 14 și 21 de la aplicare de la 98.4% la 97.3%, respectiv 91.3%. (10)

Pe lângă necesitatea mai multor studii care să confirme eficiența uleiurilor esențiale în a ține la distanță căpușele, alte aspecte care trebuie clarificate sunt concentrația și durata dintre aplicări astfel încât efectul repelent să fie semnificativ.

Produse care nu au efect repelent împotriva căpușelor

Picaridin este o substanță repelentă recomandată de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) pentru prevenția înțepăturilor de țânțari și a altor insecte, fiind considerată cel puțin la fel de eficientă precum DEEA. În cazul căpușelor, această substanță nu s-a demonstrat că ar funcționa. De altfel, un studiu realizat pe căpușe în stadiul de nimfe din specia africană Amblyomma  a arătat că picaridin în concentrație de 20% nu are același efect repelent precum DEET în concentrație identică. (4)

Repelentele cu ultrasunete nu sunt nici ele eficiente pentru a ține la distanță căpușele. Un studiu (1991) care a testat eficiența a două tipuri de astfel de dispozitive (unul pentru animalele de companie, celălalt pentru utilizarea în casă) împotriva căpușelor și a puricilor a arătat că niciunul nu a afectat activitatea acestor paraziți. (11)

Nu este încurajată nici purtarea de brățări impregnate cu DEEA sau uleiuri esențiale pentru efectul repelent, pentru că soluția are efect doar pe porțiunea pe care a fost aplicată. (5)

Recomandări

 • Căpușele nu sunt insecte, de aceea un produs cu acțiune împotriva insectelor nu este eficient implicit și împotriva căpușelor. De aceea, este important să vă asigurați că pe eticheta produsului pe care îl achiziționați este specificat clar că are acțiune împotriva căpușelor.
 • Citiți și respectați instrucțiunile de utilizare ale produselor anti-căpușe, având în vedere locul unde poate fi aplicat, durata de eficiență, alte atenționări speciale.
 • Aplicați spray-ul cu permetrin într-o zonă cât mai aerisită (preferabil afară), pentru a nu inhala acele substanțe. Evitați de asemenea să le pulverizați în preajma alimentelor sau a locului unde luați masa.
 • Dacă observați că apar reacții după folosirea unui produs repelent, întrerupeți utilizarea acestuia, spălați porțiunea de piele tratată și adresați-vă medicului. (5)

Data actualizare: 02-02-2019 | creare: 07-06-2016 | Vizite: 12208
Bibliografie
(1)Sistemul de supraveghere al infectiei cu virusul encefalitei de capusa, link: https://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/tbe/256-tbe-metodologie-2015/file
(2)Stop Ticks, link: https://www.cdc.gov/features/stopticks/
(3)Choosing an Insect Repellent for Your Child, link: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Insect-Repellents.aspx
(4)TICK BITE PREVENTION & THE USE OF INSECT REPELLENTS, link: https://ci.keene.nh.us/sites/default/files/tickbiteprevention05.pdf
(5)A new clothing impregnation method for personal protection against ticks and biting insects, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1438422106000099
(6)DEET versus Permethrin as a Tick Repellent, link: https://www.lymeneteurope.org/info/deet-versus-permethrin-as-a-tick-repellent
(7)A prospective cross-over field trial shows protection of lemon eucalyptus extract against tick bites, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15605645
(8)Repellent effects of the essential oil of Lavendula angustifolia against adults of Hyalomma marginatum rufipes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18237038
(9)Repellent effect of sweet basil compounds on Ixodes ricinus ticks, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18670893
(10)Efficacy of 1% geraniol (Fulltec) as a tick repellent., link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19839268
(11)The efficacy of ultrasonic pest controllers for fleas and ticks, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1770480
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cum scot căpușa - prin tragere sau rotire?
 • Profilaxia bolii Lyme după mușcătura de căpușă
 • Metode de evitat pentru îndepărtarea căpușei
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum