Riscul ridicat de cancer la om, pus pe seama evoluției
Autor: Teodorescu Mihai

„La un moment dat în timpul evoluției umane, gena SIGLEC12, mai precis proteina Siglec-12, pe care o produce ca parte a sistemului imunitar, a suferit o mutație care i-a eliminat capacitatea de a distinge între „sine” și microbi invadatori.”, a declarat autorul principal al studiului, Ajit Varki, profesor distins la Facultatea de Medicină din San Diego. Conform ultimelor cercetări, forma disfuncțională a proteinei Siglec-12 nu a dispărut complet din populație.
Într-un studiu al probelor normale și canceroase de țesut, cercetătorii au descoperit că aproximativ 30% dintre persoanele care încă produc proteine Siglec-12 prezintă un risc de peste două ori mai mare de a dezvolta un cancer avansat pe parcursul vieții, comparativ cu persoanele care nu pot produce proteinele. În mod normal, genele care codifică astfel de proteine disfuncționale sunt eliminate de către organism în timp și aproximativ două treimi din populația umană globală a încetat să producă proteina Siglec-12.
În timpul studiilor clinice, cercetătorii au detectat Siglec-12 în aproape o treime dintre probele de țesut necanceroase testate. În schimb, majoritatea probelor avansate de cancer din aceleași populații au fost pozitive pentru proteina Siglec-12. Privind o populație diferită de pacienți cu cancer colorectal în stadiu avansat, cercetătorii au descoperit că mai mult de 80% aveau forma funcțională a genei Siglec-12, iar acei pacienți au avut un rezultat mai slab decât minoritatea pacienților care nu prezentau gena. Rezultatele sugerează că minoritatea indivizilor care încă pot produce proteina prezintă un risc mult mai mare de a avea un cancer avansat.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni