Imunoterapia utilizată în cancer ar putea avea efecte imune nefavorabile

©

Autor:

Imunoterapia utilizată în cancer ar putea avea efecte imune nefavorabile

În ultimul deceniu, tratamentul cancerului a cunoscut o alternativă promițătoare: imunoterapia. Printre numeroasele substanțe utilizate în imunoterapie împotriva tumorilor, inhibitorii punctului de control imun CTLA-4 s-au dovedit extrem de eficienți în cancere precum melanomul cutanat sau cancerul pulmonar. Cu toate acestea, un nou studiu a identificat o limitare a imunității organismului tocmai prin utilizarea acestor terapii inovatoare.

Francesco Marangoni, Ph.D., profesor asistent de Fiziologie și Biofizică și membru al Institutul de Imunologie de la Universitatea din California, Irvine este liderul noului studiu publicat recent în revista Cell. Alături de echipa sa, acesta a identificat un răspuns nefavorabil al organismului la imunoterapie, care ar putea limita drastic efectele împotriva celulelor canceroase.

Combaterea cancerului prin stimularea sistemului imun al bolnavilor reprezintă baza imunoterapiei. Însă, ca în orice fenomen din natură, există și un contrafenomen: autoimunitatea. Autoimunitatea este un proces în cadrul căruia organismul atacă celulele și țesuturile proprii. În mod normal, la persoanele sănătoase, celulele corpului sunt protejate de sistemul imun prin diverse căi moleculare. Cu toate acestea, când apare un dezechilibru în activitatea limfocitelor T reglatoare și T efectoare CD4+, CD8+, poate să se declanșeze autoimunitatea.

Unele medicamente anticanceroase de tipul inhibitorilor punctului de control imun CTLA-4 blochează molecula CTLA-4 și activează atât celulele T efectoare CD8+, cât și celulele T efectoare CD4+, care distrug cancerul. Însă cercetătorii au descoperit faptul că blocajul CTLA-4 determină și extinderea celulelor T reglatoare, scăzând efectul imunoterapiei. „O mare parte din cunoștințele noastre despre mecanismele prin care funcționează imunoterapia se concentrează pe aspectele pozitive ale reacției corpului, dar tratamentul vizează întregul sistem imunitar. În acest studiu, am investigat modul în care celulele T reglatoare sunt activate în cadrul masei tumorale. Activarea celulelor T reglatoare are potențialul de a limita eficacitatea terapiei și poate explica eșecul imunoterapiei la unii pacienți”, a adăugat Francesco Marangoni.

Cu toate acestea, oamenii de știință rămân optimiști cu privire la progresul pe care imunoterapia îl poate aduce în tratarea cancerului. Acest studiu oferă o nouă perspectivă asupra fenomenelor imune apărute în organism, fiind o modalitate de a îmbunătăți modul în care pacienții răspund la tratamentele oncologice. Cercetătorii au afirmat că în viitor se vor concentra pe identificarea și eliminarea reacțiilor imune nedorite în numeroase forme de imunoterapie, cu scopul de a reduce activarea celulelor T reglatoare. Astfel, există posibilitatea de a evita apariția autoimunității, cu scopul de a elimina complet celulele tumorale din organism.

sursa: Science Daily
foto: UCI News, Courtesy of Francesco Marangoni


Data actualizare: 25-06-2021 | creare: 25-06-2021 | Vizite: 407
Bibliografie
Cancer immunotherapy may self-limit its efficacy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210622095305.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  •