Sănătatea osoasă în copilărie influențează riscul de osteoporoză

©

Autor: Redacția ROmedic

Sănătatea osoasă în copilărie influențează riscul de osteoporoză
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), osteoporoza pare să își aibă bazele nu la vârsta matură, ci în copilărie și adolescență.

Într-un articolu publicat în Pediatrics, cercetătorii AAP sugerează că sănătatea osoasă în copilărie ar trebui monitorizată și stimulată, pentru a preveni mai târziu în viață afecțiunile osoase precum osteoporoza.

Osteporoza este unul din factorii principali de infirmitate la nivel mondial și a fost privită constant ca o caracteristică specifică înaintării în vârstă.

Oamenii de știință cred că dobândirea unei mase osoase substatanțiale încă din copilărie este considerată „cea mai important factor influențabil pentru menținerea sănătății osoase pe termen lung”.

Chiar dacă factorii genetici sunt responsabili în proporție de aproximativ 70% pentru evoluția masei osoase, s-a constatat că aportul de calciu, vitamina D, proteine, sodiu și băuturi carbogazoase au de asemenea o influență semnificativă, la fel ca și nivelul de activitate fizică, stilul de viață, greutatea corporală și statusul hormonal – cu toții, factori care pot fi modificați.

De asemenea, consumul de lapte în copilărie a fost asociat cu o densitate osoasă crescută și un risc mai mic de fracturi la vârsta adultă, au mai notat cercetătorii.
Pe baza acestei concluzii, cercetătorii recomanda că pediatrii să încurajeaze consumul de alimente bogate în calciu la copii și adolescenți.

În schimb, creșterea aportului de calciu prin intermediul suplimentelor alimentare nu este recomandată, cu atât mai mult cu cât un studiu The Lancet, publicat anul trecut, demonstra că suplimentele de vitamina D nu previn osteoporoza.

De asemenea,  benefică pentru sănătatea osoasă în copilărie, adolescență și implicit, mai târziu în viață, este și activitatea fizică (incluzând mersul pe jos, dansul și alergatul).


Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 09-10-2014 | creare: 09-10-2014 | Vizite: 1856
Bibliografie
Osteoporosis: bone health in childhood 'is an important factor', link:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/283174.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: