Sarcina dupa contraceptia orala

©

Autor:

Sarcina dupa contraceptia orala
Milioane de femei din intreaga lume folosesc un tip de contraceptie farmaceutica sau contraceptive orale, cum sunt pilulele pentru a preveni sarcina in timpul activitatii sexuale. Pentru multi ani contraceptia a fost cea mai populara metoda de control a nasterilor. De-a lungul anilor au devenit disponibile si alte metode contraceptive farmacologice, cum este folosirea inelului vaginal hormonal, care ofera aproape trei luni de contraceptie continua, sau implanturile de progestin, care elibereaza o doza continua de hormon pentru a preveni ovulatia, fiind active intre trei si sase ani.

Unele femei folosesc contraceptia farmacologica pentru a evita sarcina nedorita, altele pentru a permite o diferenta de ani intre copiii nascuti. Pentru cele din ultima categorie exista controversa conform careia folosirea continua a pilulelor contraceptive creste riscul de infertilitate.

In cazurile normale, pilulele contraceptive nu afecteaza fertilitatea de lunga durata. Pilulele moderne produse astazi contin o fractie mica de estrogen si alte chimicale, comparativ cu cele din urma cu 40 de ani sau mai mult. De fapt, medicii asigura majoritatea femeilor ca pot incerca sa ramana gravide imediat dupa oprirea pilulei fara nicio problema. In cazul femeilor care iau contraceptive hormonale sau alte metode de control a nasterilor pe termen lung, timpul de asteptare poate fi putin mai lung pentru ca efectul hormonilor sa fie eliminat din corp.

Beneficiile contraceptiei orale - sunt usor de administrat, sigure si oferind protectie fata de cancerul de ovar si endometrial - sunt bine documentate, dar pentru un numar tot mai mare de femei exista un efect advers mai putin cunoscut si mai stresant: amenoreea si absenta ovulatiei, ce se materializeaza doar cand pilulele sunt oprite din administrare.

Iata cateva intrebari puse frecvent despre contraceptivele orale

 • Care este timpul necesar reglarii ciclului menstrual dupa intreruperea pilulelor?
 • Afecteaza contraceptia orala inainte de prima sarcina fertilitatea?
 • Cat timp este necesar instalarii unei sarcini dupa intreruperea pilulei?

Surprinzator, exista putine studii recente care sa raspunda la aceste intrebari. Un studiu relevant si complet este totusi cel al unui medic german publicat in jurnalul: „Gynecological Endocrinology” in 2002 in care au fost comparate caracteristicile ciclurilor femeilor care au oprit recent administrarea de anticonceptionale cu cele ale femeilor care nu au folosit niciodata pilulele.

Concluziile studiului cuprind:
 • 57% dintre primele cicluri dupa intreruperea pilulelor au fost ovulatorii cu o faza luteala suficienta, peste 10 zile
 • 10% dintre primele cicluri dupa intreruperea pilulelor nu au fost ovulatorii, comparate cu 3% ale femeilor din grupul de control; diferente semnificative au aparut la ciclul al doilea si al treilea dupa intreruperea pilulelor
 • ciclurile au fost mai lungi in grupul post-pilula pana la ciclul cu numarul 12
 • tulburarile menstruale (definite printr-o faza luteala sub 10 zile sau o durata a ciclului de peste 35 de zile) au fost mai frecvente in grupul de femei post-pilula pana la ciclul numarul 7
 • anomaliile ciclurilor dupa intreruperea pilulelor au fost reversibile dar reglarea acestora a necesitat pana la 9 luni.

Alti factori:

Varsta si nasterile anterioare

Alti factori care pot juca un rol in revenirea fertilitatii dupa intreruperea contraceptivelor orale sunt varsta si paritatea (numarul de nasteri avute). Intr-un studiu publicat in 1986 in: „The British Journal of Family Planning”, au fost masurate influenta varstei si a paritatii asupra duratei de reinstalare a fertilitatii dupa pilule. Au fost comparate femei cu varste intre 25 si 29 de ani cu cele de 30-35 de ani si cele care au nascut deja, fata de cele fara nicio nastere.

Concluziile studiului cuprind:
 • pentru femeile care au avut deja copii, afectarea fertilitatii dupa intreruperea pilulei a fost redusa si de durata foarte scurta pentru femeile din ambele grupe de varsta
 • femeile cu varsta intre 25 si 29 de ani care nu au avut niciodata copii au prezentat un grad de afectare a fertilitatii dupa intreruperea pilulelor dar efectul a fost de durata relativ scurta
 • femeile cu varsta intre 30 si 35 de ani care nu au avut niciodata copii au prezentat cea mai lunga durata pana la revenirea fertilitatii, neexistand totusi nicio dovada ca pilula a determinat sterilitate permanenta.

Pilula poate altera comportamentul sexual

Femeile care iau contraceptive orale au comportament anormal, ajungand sa aleaga parteneri nepotriviti genetic, fapt ce poate conduce la probleme de fertilitate sau anomalii congenitale. Un nou studiu publicat prezinta concluziile dupa evaluarea si urmarirea a 100 de femei, alaturi de folosirea a mostrelor de la sase barbati diferiti pentru a observa de care tip masculin sunt atrase femeile. Acesta se bazeaza pe studii anterioare asupra obiceiurilor reproductive umane, aratand ca oamenii sunt atrasi in principal de parteneri prin feromoni.

Femeile care nu au folosit pilule au fost atrase de tipul de barbat sensibil cu caracteristici fizice diferite la care AND-ul era diferit genetic de cel al femeii. Cum pilula este hormonala si opreste menstruatia femeii, poate altera comportamentul acesteia si raspunsul fata de barbati. Femeile care au folosit pilula au fost mai atrase de tipul dur al barbatului si care era genetic similar femeii. Aceasta observatie a adus si implicatii deoarece aceste femei pot ramane insarcinate mai dificil, avorturile fiind mai frecvente, iar copilul care se poate naste ar putea suferi de malformatii si boli autoimune.

Cum scopul pilulei este de a pacali corpul ca este deja insarcinat, prevenind astfel graviditatea, are si efectul advers nefericit de a diminua apetitul sexual al femeii si interesul fata de partenerul masculin. Daca ia pilula inainte de a intalni un partener, ar putea alege diferit, iar atractia fata de acesta fiind indusa chimic se poate modifica dupa ce contraceptia inceteaza. Femeile care nu folosesc contraceptive cand sunt singure pot sa nu mai fie atrase de noul partener dupa ce incep sa ia pilule. Astfel, pilula are si capacitatea de a distruge relatii.

Efectul pilulei asupra sanatatii generale feminine

Concluzia Organizatiei Mondiale a Sanatatii, urmand unui studiu efectuat in 2005 sustine efectul carcinogenic al contraceptivelor orale cu estrogen si progestogen asupra oamenilor. Grupul de Studiu International asupra Cancerului a concluzionat faptul ca pilulele determina cancer de san, hepatic si cervical. In afara de riscul evident asupra vietii, aceste cancere au efectul advers al infertilitatii secundare, a sarcinilor care nu reusesc sa ajunga la termen datorita cervixului slabit si a esecului alaptarii la sin datorita cencerului mamar. Se pare ca sunt necesari pana la 10 ani dupa incetarea folosirii pilulelor, pentru ca riscul sa scada la nivelul populatiei generale.

Din fericire pilula nu a fost asociata cu infertilitatea primara. Cele mai multe femei raman insarcinate destul de repede dupa ce nu mai iau pilula, desi perioada de asteptare poate fi de pana la 6 luni - fenomen cunoscut drept sindromul post-pilula contraceptiva.

Sindromul post-pilula contraceptiva

Cunoscut si drept amenoreea post-contraceptiva, acest sindrom este descris ca lipsa ciclurilor menstruale pentru cel putin 6 luni dupa oprirea pilulelor contraceptive. Incidenta sindromului variaza de la 0,2-3%. Este considerat a se datora supresiei glandei pituitare de catre pilulele hormonale. Intr-un ciclu menstrual normal, glanda pituitara produce hormoni stimulant ai foliculilor ovarieni pentru a se dezvolta. Foliculii mariti produc estrogen pe masura ce cresc si ajung maturi, progesteronul este produs dupa ce foliculul se rupe si elibereaza ovulul, in ziua 14 de ciclu.

Toate pilulele contin hormon: estrogen si progesteron. Cand femeia foloseste aceste pilule, nivelul hormonilor in singe creste si indica glandei pituitare ca exista suficient estrogen in organism si progesteron. Ca rezultat glanda pituitara nu mai produce FSH si LH. Ovulatia nu mai intervine iar sarcina este prevenita, ramanand doar menstruatia - modificarile endometriale ca raspuns la hormonii din sange.

Uneori amenorea post-contraceptie poate fi caracterizata de menstruatii neregulate si anormale, decat prin oprirea completa a acestora, cauza fiind aceeasi. Diagnosticul se pune de obicei doar avand in vedere istoricul de contraceptie hormonala a femeii. Ecografia arata ovare fara semne de foliculi in dezvoltare, chiar si la 6 luni de la oprirea pilulelor. Nivelul scazut de FSH si LH din sange este suficient pentru a confirma diagnosticul.

Prima linie de tratament este asteptarea remisiei spontane a amenoreei si reaparitia spontana a menstruatiilor. Perioada este de 6 luni. Daca femeia este nerabdatoare se poate stimula glanda pituitara prin administrarea de citrate de clomifen, care blocheaza receptorii de estrogen din uter si alte organe reproducatoare, trimitand astfel un semnal glandei pituitare de nivelul scazut de estrogen.

Incidenta sindromului este mai mare in cazul contraceptivelor combinate. Practica intreruperii pentru un ciclu sau doua in fiecare an sau la doi ani a pilulelor nu are niciun beneficiu. Aceasta amenoree a fost raportata si dupa folosirea contraceptivelor pentru doar 2-3 luni.

Afecteaza pilulele fertilitatea viitoare

Dupa un raport al unui studiu efectuat in America se arata clar: contraceptivele orale nu influenteaza fertilitatea de durata. A existat doar o scurta intarziere a aparitiei sarcinilor dupa intreruperea pilulelor. Majoritatea femeilor incluse in studiu au ramas insarcinate intr-un an de la intreruperea pilulelor. Procentajele corespund celor observate in cuplurile fertile care au incercat sa aiba un copil fara folosirea contraceptiei orale in antecedente. Perioada medie pentru aparitia sarcinii a fost de 3,5 cicluri.

Durata folosirii contraceptivelor nu a influentat perioada de un an pentru aparitia sarcinii. De fapt cele mai scurte perioade de folosire a pilulelor a fost asociata cu cea mai mica rata de sarcini. Datele prezentate au aratat ca pilulele determina doar o usoara intarziere a fertilitatii in timpul primelor 3 cicluri dupa terminarea folosirii anticonceptionalelor, care nu este influentabila de durata tratamentului hormonal.

In cazul unor femei, pilulele contraceptive au distrus sau afectat fluidul cervical necesar conceptiei. De obicei, dar nu intotdeauna, acest fluid se regenereaza odata ce femeia nu mai ia pilula. Daca fluidul este afectat sau nu se mai regenereaza exista posibilitatea infertilitatii.

Data actualizare: 14-03-2020 | creare: 09-04-2012 | Vizite: 12380
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.