Scaune verzui

©

Autor:

Scaune verzui

Scaunul reprezintă etapa finală a procesului de digestie. În mod normal, culoarea acestuia poate varia de la maro, chiar până la verzui. În general, culoarea scaunului este influențată de alimentația unei persoane, precum și de cantitatea de bilă excretată în materiile fecale. Bila reprezintă un fluid de culoare gălbui-verzuie care digeră grăsimile. Pe măsură ce pigmenții biliari traversează tractul gastrointestinal, ei suferă anumite procese chimice prin care culoarea lor se transformă din verde în maroniu. (1)

În cazul în care scaunul este deschis la culoare, alb sau de culoarea argilei, atunci există posibilitatea unei obstrucții la nivelul ductului biliar. De asemenea, această culoarea poate apărea în urma administrării anumitor medicamente, spre exemplu doze mari de bismut salicilat sau de antidiareice. (1)

Dacă scaunul este galben, de consistență grăsoasă și urât mirositor, acest lucru se poate datora unei sindrom de malabsorbție, spre exemplu boala celiacă. Mai mult, consumul de gluten din pâine și cereale poate determina acest tip de scaun. (1)

Scaunele de culoare neagră apar de obicei din cauza unei hemoragii la nivelul tractului gastroeintestinal superior, spre exemplu stomac. De asemenea, se pot datora și administrării de suplimente cu fier sau de bismut subsalicilat. (1)

Scaunele de culoare roșu intens rezultă în urma unei sângerări la nivelul tractului gastrointestinal inferior, spre exemplu colon sau rect. Mai mult, dacă o persoană mănâncă coloranți alimentari roșii, suc sau supă de roșii, gelatină roșie, coacăze sau sfeclă roșie, atunci poate observa colorarea în roșu a materiilor fecale. (1)

Scaunele verzui

De obicei, scaunele verzui apar ca urmare a consumului de:

  • Legume cu frunze verzi, care conțin clorofilă (spanac, varză kale, broccoli)
  • Fructe verzi, spre exemplu avocado, mere verzi
  • Matcha, fistic, semințe de cânepă, ierburi (busuioc, coriandru, pătrunjel)
  • Afine sau alte fructe și legume de culoare albastră sau mov
  • Coloranți alimentari de culoare verde (2, 3, 4)


Alte cauze ale apariției scaunelor verzi sunt:

  • 1. Administrarea de medicamente

Antibioticele pot modifica felul în care organismul digeră alimentele, alterând flora intestinală si conferind culoarea verde materiilor fecale. De asemenea, unele medicamente pot determina tulburări gastrice, cu apariția diareei. (4)

  • 2. Infecțiile bacteriene, virale sau parazitare

Scaunele verzui pot indica prezența unei infecții bacteriene cu Salmonella sau E. Coli, virale cu novovirus sau parazitare cu Giardia. (4)

  • 3. Colecistectomie recentă

Îndepartarea vezicii biliare poate determina eliminarea temporară a unei cantități mai mari de bilă în tractul digestiv, colorând materiile fecale în verde. (4)

Scaune verzi la nou-născuți

La nou-născuți, scaunele verzui apar:

  • Daca bebelușul nu termină de supt la un sân, lipsindu-se astfel de o parte din laptele matern bogat in grăsimi, ceea ce influențează digestia laptelui
  • Deoarece nou-nascuții alăptați la sân nu au o floră bacteriana normală
  • Din cauza diareei
  • Din cauza administrarii de formulă de lapte hidrolizată (5)


Daca scaunele verzui persistă mai multe zile, atunci se recomandă apelarea la un medic. Având în vedere că acestea sunt însoțite de obicei de diaree, se recomandă creșterea aportului de lichide. (5)


Data actualizare: 20-02-2023 | creare: 20-02-2023 | Vizite: 1062
Bibliografie
1. Stool color: When to worry: https://www.mayoclinic.org/stool-color/expert-answers/faq-20058080
2. Green stool: https://www.drugs.com/mcs/green-stool
3. Why does poop turn green and other colors?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/311377
4. Why is your poop green?: https://health.clevelandclinic.org/green-poop/
5. Green stool: https://www.drugs.com/mcs/green-stool
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum